Eix Clot

Eix Clot

Agricultura crea un Marketplace d'iniciatives solidÓries que lluiten per donar resposta a l'emergŔncia alimentÓria

12 de maig de 2020

L'actual situació de crisi provocada per la COVID19 ha fet que diferents iniciatives socials estiguin treballant intensament perquè cap persona vulnerable es quedi sense aliments i per ajudar els professionals sanitaris i altres col·lectius indispensables que estan treballant per combatre aquesta pandèmia. El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha creat un MarketPlace, un mercat en línia, per  donar suport a totes aquestes iniciatives solidàries que contribueixen a donar resposta a l’emergència alimentària actual. Amb la posada en marxa d’aquest mercat en línia al seu web, el Departament d’Agricultura vol continuar col·laborant en la tasca que estan fent les iniciatives socials i el sector agroalimentari durant tot l’any, i especialment durant aquesta crisi d’emergència alimentària, per contribuir a l’aprofitament dels aliments. 

Aquesta nova plataforma se suma a altres iniciatives socials que ja està duent a terme el Departament d’Agricultura com ara el lliurament que ha fet a la fundació Banc dels Aliments de la fruita, hortalisses i llet que estava previst distribuir durant el curs escolar 2019/2020 i la compra de productes frescos a petits productors amb dificultats d’accés a les cadenes de distribució i comercialització i que anirà també adreçada al Banc dels Aliments. 

Una bona acollida del Marketplace #AprofitaelsAliments 

Les iniciatives que recull el mercat en línia estan treballant per subministrar aliments a col·lectius vulnerables amb l'objectiu de facilitar al sector agroalimentari el seu contacte i contribuir a pal·liar l'emergència alimentària i evitar el malbaratament d'aliments. Es tracta que els productors puguin buscar la iniciativa que més els encaixi amb la seva oferta. Atès el volum d’iniciatives que estan arribant, s’hi aniran incorporant les fitxes progressivament. De moment, algunes de les iniciatives presents estan promogudes pel Banc dels Aliments (Barcelona i comarques gironines), la Fundació Espigoladors, Nutrició sense Fronteres o el Pont Alimentari. 

El sector agroalimentari és molt sensible a les necessitats alimentàries de la societat i col·labora de manera activa durant tot l'any en nombroses iniciatives socials, però la situació actual, derivada de la crisi de la COVID19, ha posat en evidència la importància de la seva tasca per alimentar la societat. Això ha fet que moltes empreses de la cadena alimentària, tant del sector primari com de les indústries de transformació agroalimentàries i de la distribució que servien el sector de l’hoteleria i la restauració, es trobin amb una situació d’excedent alimentari. Alguns d’aquests excedents, els més peribles, corren el risc de malbaratar-se si no es distribueixen amb urgència.

16.000 kg de fruita i 174.000 litres de llet destinats a persones en situació de vulnerabilitat 

El Departament d’Agricultura està lliurant a la fundació Banc dels Aliments els aliments dels Programes de fruita i hortalisses i de llet del curs 2019/2020 que no han pogut ser distribuïts a les escoles per la suspensió de l’activitat educativa a Catalunya a conseqüència del coronavirus. Aquests programes tenien previst abastir els centres escolars amb prop de 16.000 kg de fruita i 174.000 litres de llet que ara es destinaran a persones en situació de vulnerabilitat a través de la xarxa d’entitats d’iniciativa social abastides pel Banc dels Aliments. Aquesta ha estat una bona alternativa per aprofitar els productes adquirits per proveir les escoles i evitar-ne així el malbaratament. A més, també està enllestint la compra de productes frescos per valor de 4 milions d’euros a petits productors amb dificultats d’accés a les cadenes de distribució i comercialització i que anirà també adreçada al Banc dels Aliments. 

La lluita contra el malbaratament, un objectiu de país 

La lluita contra les pèrdues i el malbaratament alimentaris és un objectiu de país en què les empreses del sector, entitats socials i Administració fa temps que hi estem treballant. La Llei de prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentaris, aprovada el passat 4 de març al Parlament de Catalunya, té com a objectiu establir accions per prevenir les pèrdues i el malbaratament alimentaris implicant tots els agents de la cadena alimentària i per contribuir a l’assoliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible 2 de fam zero i 12 de producció i consum responsables. 

Podeu trobar més informació sobre el Marketplace #AprofitaelsAliments: 

Marketplace #AprofitaelsAliments Emergència alimentària i COVID-19

Generalitat de Catalunya

Els nostres socis

Mercadona
MCR Interiors
Mercat del Clot
Pastisseria La Palma
Bodega Carol
Kiley Joiers
Maria Casas, biologa
Carregant...
x
X