Eix Clot

Eix Clot

Com fer més accessible el teu comerç, en cinc passos

22 d'abril de 2020

Eliminar els graons d'entrada als comerços, no col·locar obstacles a la vorera i deixar passadissos amples a l'interior. Aquests són només alguns dels consells que s'inclouen dins la guia "Fem accessible el nostre comerç" que l'Ajuntament de Barcelona ha editat amb l'objectiu d'apropar el concepte i la normativa d'accessibilitat al teixit comercial de la ciutat. A través d'un format visual, senzill i atractiu, el document dona consells als comerciants per tal de garantir el dret de l'accessibilitat als seus establiments a les persones amb discapacitat, un fet que contribueix a les seves possibilitats de participar de manera activa, autònoma i segura de la vida en comunitat. A més, l'Ajuntament ha activat un paquet d'ajudes per aquells comerços que facin obres enfocades a millorar l'accessibilitat dels locals.

Si bé hi ha una normativa referent a l’accessibilitat, la guia també busca animar el teixit comercial de la ciutat a anar un pas més enllà de les obligacions legals mínimes proposant solucions encaminades a eliminar qualsevol tipus de barrera arquitectònica. Precisament, ja està oberta la convocatòria d’ajudes de l’Institut Municipal del Paisatge Urbà i Qualitat de Vida (IMPUQV) de l’Ajuntament de Barcelona, per subvencionar aquelles obres dels establiments comercials que vagin enfocades a millorar-ne l’accessibilitat. Pots consultar la guia aquí, però us expliquem de forma resumida com podeu fer més accessible el teu comerç, en cinc passos:

  • La vorera, un bé comú per a tothom. Si la manteniu sense cap obstacle, garantirem la circulació lliure i segura de les persones. Heu de recordar, per exemple, que els tendals han de tenir una alçada mínima de 2,20m. Els elements sortints poden provocar topades tant a persones amb discapacitat visual com a la gent que bada. També us recomanem deixar la línia de la façana lliure d’obstacles, ja que és la referència utilitzada per a les persones amb discapacitat visual a l’hora de desplaçar-se.
  • Un graó és una barrera. L’accés a peu pla facilita l’entrada a l’establiment de manera segura, no discriminatòria i augmenta les possibilitats comercials. Les portes han d’estar ben senyalitzades per evitar topades, han de tenir una amplada mínima d’entre 80 i 100 cm i han de ser fàcils d’obrir; les catifes han d’estar fixades a terra, el paviment no ha de tenir irregularitats i les rampes d’accés no poden tenir un pendent de més del 10%.
  • Tenir un interior de botiga accessible. Una bona disposició del mobiliari és clau per garantir l’autonomia i la seguretat de la clientela. Els passadissos han de tenir una amplada mínima d’entre 80 i 100 cm, cal apostar per dissenys diàfans, s’ha de comptar amb emprovadors accessibles que permetin girs de cadires de rodes, per exemple; el taulell d’atenció hauria de ser baix i els productes haurien d’estar a l’abast de tothom.
  • El bany, també per a tothom. El disseny del bany ha d’estar pensat per a persones amb dificultats de mobilitat. Hi ha d’haver una separació entre la tassa del vàter i la paret per instal·lar-hi barres de suport; el seient del vàter ha de tenir entre 45 i 50 cm, els interruptors han d’estar a l’abast de tothom i els eixugamans, els dispensadors de sabó i les barres -per exemple- han de ser d’un color diferent del de la paret per ser més fàcils de localitzar.
  • La comunicació, també accessible. Ha de ser comprensible i adequada a la clientela. Hi ha d’haver claredat a l’hora d’adreçar-se a una persona amb discapacitat auditiva; missatges senzills; bones explicacions; deixar que les persones amb discapacitat visual toquin els productes; un text amb lletra de pal sec i gran que es llegeixi amb facilitat; i tenir una pàgina web accessible.

Si seguiu aquests consells farem un pas més per fer efectiu el dret de tota la ciutadania a participar de manera autònoma, activa i segura a la vida en comunitat i construirem un comerç de proximitat, accessible i obert a tothom. Tota la informació sobre les ajudes de l’IMPUQV a obres per millorar l’accessibilitat, es pot consultar aquí.

Ajuntament de Barcelona

Els nostres socis

Maria Casas, biologa
Gran Ruca
Farmàcia Egea - Thomas
Principelsa
La Margui
A ruta gallega
INMOAS-SER
Carregant...
x
X