Eix Clot

Eix Clot

Cultura elabora un document tècnic de planificació per a gestionar la reobertura dels museus

11 de maig de 2020

El Ministeri de Cultura i Esport ha redactat un document per a gestionar la desescalada en els museus, que ofereix una visió integral, amb mesures tècniques de prevenció d'aplicació a la visita pública i a les col·leccions.

El text neix, també, amb la vocació d'establir un marc de referència comuna per a afrontar amb garanties el futur immediat en l'escenari que deixa la crisi de la Covid-19.

El document de planificació, fruit del consens i el treball dels professionals dels museus del Ministeri, s'ha distribuït a les conselleries de Cultura de les comunitats autònomes i a institucions i organismes vinculats al sector dels museus.

El text proposa una reflexió sobre les prioritats del museu postpandèmia i sobre les noves formes possibles d'interacció social. «En el nou escenari no tenen cabuda, almenys a curt termini, ni l'afluència de nombrós públic propiciada pel turisme i les exposicions d'impacte, ni la realització d'activitats socioeducatives de caràcter grupal», afirma. La guia recomana avançar en el tractament digital de les col·leccions i «oferir els continguts del museu de manera imaginativa a través de diferents formes de comunicació virtual».

El document, subjecte a les actualitzacions que es derivin de les mesures generals adoptades per les autoritats sanitàries, exposa recomanacions i pautes d'actuació en tres àmbits: la prevenció de riscos laborals en la reincorporació al treball dels empleats públics, la conservació dels béns d'interès cultural i, de manera extensa, l'atenció al públic.

Reincorporació laboral escalonada i amb prioritat al teletreball

En el primer cas, es proposa la reincorporació laboral de manera escalonada, per torns i amb prioritat al teletreball i la conciliació laboral. Les instruccions sobre el retorn dels empleats públics les marcaran el Ministeri de Política Territorial i Funció Pública i la Sotssecretaria de Cultura i Esport. Es recomana també evitar les reunions i desplaçaments i la seva substitució per videoconferències.

En l'àmbit de la conservació dels béns d'interès cultural, el document insta a seguir la guia de Recomanacions sobre procediments de desinfecció en béns culturals amb motiu de la crisi per COVID-19, publicada per l'Institut de Patrimoni Cultural d'Espanya (IPCE), així com el protocol d'actuació elaborat pel Grup de Treball del Pla de Salvaguarda de Béns Culturals davant Emergències de la Subdirecció General de Museus Estatals.

En l'apartat d'atenció al públic, les actuacions es basaran en el compliment de les tres mesures de control fonamentals per a garantir la seguretat sanitària (distanciament social, control d'aforament i mesures d'higiene), i les normes incloses en l'ordre ministerial de Sanitat.

Les activitats culturals es reprendran amb la limitació de l'aforament a un terç i es reforçarà el disseny de recursos educatius, científics i divulgatius de caràcter digital, que permetin al museu complir la seva funció com a institució cultural i transmissora de coneixement, per mitjans alternatius als presencials.

Les biblioteques, arxius i sales de recerca dels museus no estaran disponibles al públic fins que se superin les fases de desescalada i es prevaldrà, en tot cas, l'assistència per via telemàtica.

La Moncloa

Els nostres socis

Melosa
Digicopy
Arxé
Distrito 655
Electrodomèstics Peinado
Principelsa
Loteria Cap i Cua
Carregant...
x
X