Eix Clot

Eix Clot

DataCOVID, un estudi de mobilitat de la població per a contribuir a la presa de decisions davant el coronavirus

3 d'abril de 2020

Les dades recopilades són anònims i no proporcionen cap informació personal ni individual, en compliment de la normativa, i la seva agregació permet que siguin tinguts en compte en la presa de decisions, millorant així la seva eficiència.

La Secretaria d'Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial, adscrita a la Vicepresidència Tercera del Govern i Ministeri d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital, ha impulsat, en col·laboració amb l'Institut Nacional d'Estadística (INE), un estudi de mobilitat per a analitzar dades anònimes i agregats de desplaçaments de la població mentre duri l'emergència sanitària i durant el temps necessari fins que es restableixi la normalitat, per a contribuir així a una presa de decisions més eficient basada en les dades.

DataCOVID compta amb un primer pilot a la Comunitat Valenciana i permetrà realitzar una estimació de la mobilitat de la població espanyola durant el període d'aplicació de les mesures de contenció en relació amb una situació de normalitat.

L'objectiu és analitzar l'efecte de les mesures sobre la mobilitat de la població, identificant si augmenten o disminueixen els desplaçaments entre territoris o si hi ha zones en les quals hi ha una major concentració de població, per a contribuir a una millor presa de decisions en la gestió de l'emergència sanitària.

La dada, aliat per a gestionar la resposta a la pandèmia

DataCOVID utilitza les possibilitats que ofereix el big data per a analitzar grans quantitats d'informació i extreure conclusions útils, guanyant així en eficiència per a una presa de decisions basada en l'evidència, més coordinada i adaptada a cada territori.

L'estudi no rastreja moviments individuals, sinó que empra dades de posicionament dels dispositius mòbils, anònims i agregats, proporcionats directament pels operadors i eliminant qualsevol informació personal, sense identificar ni realitzar seguiments de números de telèfon o titulars de manera individual.

Al no emprar dades personals, i usar sol dades anònimes i agregats, aquest estudi no entra en conflicte amb el Reglament General de Protecció de Dades (RGPD) o la Llei orgànica 3/2018 de Protecció de Dades Personals i garantia dels drets digitals, i segueix les directrius marcades per l'Agència Espanyola de Protecció de Dades.

A més, la normativa sanitària vigent empara a les autoritats competents a usar dades amb finalitats de recerca en situacions excepcionals i de gravetat per a la salut pública com l'actual. El responsable del tractament d'aquestes dades serà l'Institut Nacional d'Estadística.

L'estudi cobrirà tot el territori nacional, dividint Espanya en unes 3.200 àrees de mobilitat, que identifiquen agrupacions de població d'entre 5.000 i 50.000 habitants. Les dades de posició analitzats permetran tenir una mostra més de 40 milions de telèfons mòbils en tota Espanya.

Amb DataCOVID es podrà conèixer si després de l'entrada en vigor de les mesures de distanciament social augmenten o disminueixen els moviments de la població entre territoris, si hi ha àrees amb una major aglomeració o afluència o si hi ha zones amb una alta concentració de població en relació a la seva capacitat sanitària.

La Moncloa

Els nostres socis

Finques Martell
Farmàcia Basté
Prison Experience
Beauty Secrets
Hotel Catalonia Albeniz
Floristería Jovi
Xarcuteries Bosch
Carregant...
x
X