Deu mesures per impulsar la cultura a la ciutat davant la Covid-19
19 de març de 2020
Amb les mesures que es duran a terme es vol oferir un espai als esdeveniments, els espectacles i els programes culturals que s’han cancel·lat i pal·liar els efectes de la crisi en el sector cultural.
Les deu mesures
- Convocatòria d’una subvenció extraordinària d’un milió d’euros, que posarà una atenció especial en les estructures més febles vinculades a la cultura de base.
- Festival Grec 2020. En l’edició d’enguany el festival incorporarà en la programació el màxim nombre de produccions de companyies del territori que s’hagin cancel·lat des del 15 de març i fins que duri la situació d’alarma. Per facilitar les reprogramacions, el Grec 2020 s’allargarà fins al mes d’agost.
- Quinzena de la Dansa Metropolitana. Els espectacles de dansa al carrer que estaven previstos es tornaran a programar al mes de juliol i s’inclouran en altres programes municipals com el Festival Grec o el Barcelona Districte Cultural.
- Avançament d’una part dels imports de les programacions posposades. Les companyies i artistes que tenien espectacles programats que s’han ajornat a causa de la crisi percebran una part dels imports.
- Es destinarà una inversió extraordinària d’un milió d’euros per incrementar els fons de les biblioteques de la ciutat.
- Sant Jordi i Món Llibre. Es facilitaran a la Cambra del Llibre tots els permisos, inclosos els de pacificació de carrers i avingudes de la ciutat, en la data en què finalment se celebri el Sant Jordi d’enguany. El festival literari Món Llibre, que té lloc al CCCB i al Macba, serà els dies 20 i 21 de juny.
- Es reorganitzarà, si cal, el calendari de grans esdeveniments culturals i festivals de música que es duen a terme a Barcelona per tal d’evitar cancel·lacions.
- La convocatòria del programa Barcelona Districte Cultural serà més àmplia perquè pugui incloure el màxim nombre de produccions cancel·lades durant l’estat d’alarma.
- Exempció de taxes per a rodatges audiovisuals a la ciutat fins al 31 de desembre de 2020.
- Priorització de les vies ordinàries de suport al teixit cultural, com ara subvencions, programacions i comunicacions públiques.
Suport de l’Estat i de la Generalitat
El Govern municipal també instarà l’Estat i la Generalitat a impulsar mesures per afavorir el teixit cultural. En aquest sentit, es demana a l’Estat que destini els 25 milions d’euros previstos a l’acord entre governs a reduir l’IVA cultural al tipus mínim establert del 0%, com el de l’àmbit educatiu, com a mínim fins al desembre del 2020, i a establir criteris nous per adequar al nou context la definició de causa de força major, per facilitar la reprogramació d’esdeveniments culturals sense perjudicar cap de les parts.
D’altra banda, s’insta la Generalitat a tancar un acord amb l’Institut Català de Finances per obrir una línia de microcrèdits de fins a 20.000 euros a un interès molt baix, o zero, per atendre les demandes i necessitats de les empreses culturals petites i mitjanes.