Eix Clot

Eix Clot

Discurs del president al sopar de l’11a edició del Premi Fundació Barcelona Comerç

1 de novembre de 2015

Discurs del president al sopar de l’11a edició del Premi Fundació Barcelona Comerç
Per Vicenç Gasca i Grau:

Senyor Gerardo Pisarello Tinent d'Alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, autoritats, companys i amics. Permeteu-me que després del sopar i del reconeixement a l’amic Josep Maria Ureta voldria tornar a expressar, el nostre més sincer agraïment al senyor Josep Maria Ureta per haver acceptat el guardó. És el reconeixement, com abans hem escoltat, per part de la Fundació al treball d'un professional que en els seus articles ens ajuda a entendre el difícil entramat de l'economia. És un brillant defensor del nostre model comercial, inquiet investigador, que busca descobrir i potenciar els comerços, moltes vegades anònims, que innoven i que donen vida i personalitat als nostres carrers, als nostres Eixos Comercials i a tota la nostra ciutat. Moltes gràcies Josep Maria.

També voldria felicitar als nostres amics, al Lluís Llanas president de l’Eix de Creu Coberta i a l’Eix de Nou Barris, pels recents premis Comerç de Barcelona atorgats per l’Ajuntament de Barcelona dimarts passat dia 27 d’octubre de 2015 a l’Auditori de Barcelona.

També voldria tenir un record, record per unes persones que ja no estan físicament entre nosaltres però sí que les tenim presents, em refereixo a:

JOAN SUREDA, professor d’ESADE, infatigable en el seu treball fins a l’últim moment, impulsor del projecte l’ICOB.

PERE LLORENS President de la Confederació de Comerç de Catalunya, entre altres presidències, amic de tots, amb una gran bonhomia que traspuava en tota la seva humanitat.

MARÇAL TARRAGÓ Economista i gran estudiós de l’encaix dels diferents formats comercials a la ciutat,

I al RAMON REGÍ, ex-Patró de la Fundació en representació de l’Eix de Sarrià.

També volem donar aquesta nit, tot el nostre suport per als que aquest darrer any heu perdut a un ésser estimat. Ens teniu al vostre costat.

Permeteu-me que ara comparteixi amb vosaltres unes reflexions.

Amb la intervenció que es fan en aquests sopars s’intenta reflectir els fets més importants que s’han treballat a la Fundació durant l’any. Fets que els patrons ja n’esteu al corrent però és bo que avui els ressaltem i us els podem explicar a tots vosaltres.

Com cada quatre anys, aquest any hem tingut eleccions municipals, voldríem reflexionar amb vosaltres i explicar-vos quin ha estat el nostre treball amb l’actual equip de govern.

Des que en les darreres eleccions municipals es va configurar el nou equip, ha estat objectiu prioritari de la Fundació el de crear-hi un clima de confiança i empatia.

Com ja sabeu una de les primeres decisions que van prendre i que ens afectaven, va ser la de comunicar-nos que no autoritzarien la instal·lació de la Pista de Gel a la Plaça Catalunya. Decisió que vàrem intentar que es modifiqués encara que fos en un altre indret, ja que la pista de gel era per nosaltres l’acte central de les promocions que fèiem els Eixos durant la campanya del Nadal. Davant la negativa nosaltres vàrem manifestar la nostra opinió de no compartir aquesta decisió, però l'espai públic el cedeix l’Ajuntament a qui cregui convenient i pel que cregui convenient. Res més a objectar.

Aquest era l'escenari que se’ns obria, i teníem que encetar una nova etapa de relacions amb el nou equip del govern municipal.

És per això que des de la Fundació vam decidir agafar l’opció del diàleg i no la del distanciament. Diàleg per escoltar, per parlar i discutir des del respecte i la pluralitat, però sempre amb l'objectiu positiu de trobar fins al final punts comuns de coincidència que ens ajudessin a desencallar situacions. Hem estat treballant activament per a crear aquests espais de diàleg i que aquests es tradueixin en confiança i empatia mútua entre el nou equip de govern i la Fundació. No ens coneixíem i ens calia buscar aquests espais de diàleg per explicar al nou equip de govern, el que representem els Eixos de la Fundació i la mateixa Fundació dintre del model de la multicentralitat comercial característica de Barcelona.

Calia explicar tot el que fèiem a la Fundació, des d’aprofitar l'economia d'escala, a organitzar les passarel·les de moda, a les campanyes de promoció i publicitat, als estudis trimestrals de l’Indicador del Comerç de Barcelona amb 600 enquestes personals a diferents botigues de 21 Eixos de la ciutat, a la creació del Defensor del Client, figura pionera en el nostre sector, al secretariat permanent de Vitrines d'Europe, al suport que des de la Fundació donem als Eixos amb temes fiscals i laborals, al convenis amb diferents entitats i un llarg etc. Els havíem d’explicar els actes que organitzem el conjunt d'Eixos, fires, mostres, comerç al carrer, etc. Per posar un exemple aquest Nadal organitzem més de 100 activitats als nostres Eixos. Tot això calia explicar-ho i així ho hem fet.

Amb el Comissionat de Comerç el senyor Miquel Ortega, i amb el seu equip, hem tingut reunions, hem intercanviat opinions, i hem avançat amb aquesta relació, establint fluids canals de comunicació. Fruit d'aquest diàleg amb el Comissionat, per part nostre, i també, de les altres entitats representatives del món del comerç, ha estat la d’arribar a l'acord, recentment, amb la data d'encesa de les Llums de Nadal, acord en el qual tots ens hem sentit còmodes. Aquest és el camí a seguir, diàleg, diàleg i empatia, posar-nos a la pell de l’altre i trobar solucions. Com també hem de treballar per buscar solucions per resoldre un altre tema preocupant, entre d'altres, que avui tenim a la ciutat, i de ben segur que s’haurà de resoldre amb una actuació transversal, m'estic referint al tema dels manters, molts d'ells amb situació irregular, exerceixen una activitat de venda no permesa, venda il·legal moltes vegades, amb productes falsificats, o de dubtosa procedència, creiem que en aquests moments aquesta pràctica, s'ha desbordat, és pràcticament impossible passar per certs indrets de la ciutat, per exemple el Passeig de Colom i cada dia que passi, serà més difícil reconduir aquesta situació que tant mal fa al nostre comerç, amb un perjudici tant econòmic com d'imatge de la ciutat, i amb la sensació que tenim, de permissibilitat, per part dels responsables de reconduir aquesta situació.
Esperem que es trobaran solucions, la taula que des de l'Ajuntament s'ha format amb totes les organitzacions representatives del món del comerç, pot ajudar-hi, la setmana passada ja ens vàrem reunir, i va quedar claríssima la posició de tots nosaltres davant d'aquesta situació. La solució ha de ser amb un tractament transversal i clar, però us heu d'afanyar.

També ens tindreu al vostre costat, pressionant-vos per impedir l'augment de metres quadrats de superfícies comercials com els de la Maquinista, Heron City, La Sagrera, etc. Ja sabem que alguns augments, vénen d'anteriors mandats, però d'altres són de la vostra responsabilitat. El fràgil equilibri que teníem entre els diferents formats comercials s’està decantant descaradament, a favor dels grans centres de distribució en contra del comerç de proximitat, posant en perill la continuïtat de molts dels nostres comerços, amb els efectes negatius que això comporta, com la descohesió social, la inseguretat, i tots els efectes col·laterals que comporta el fet de veure botigues tancades en zones de la ciutat.

Això ja li vam poder transmetre en la reunió que varen tenir tots els membres del patronat amb l’Alcaldessa la senyora Ada Colau, vam tenir la possibilitat d'exposar-li tots els nostres neguits i posar-nos també a la seva disposició per aportar, des del nostre punt de vista, propostes que ajudin, en temes tant, de llarg recorregut, com ajudar a solucionar els entrebancs que sorgeixen en el dia a dia a la ciutat, a continuar sent antenes que ajudin a la cohesió social en el nostre entorn, i ajudar que el model comercial de Barcelona continuï sent capdavanter i a on s’emmirallen altres ciutats de fora del nostre País.

Tingueu en compte que nosaltres som botiguers que treballem honestament, pel bé de la nostra ciutat, per la defensa del nostre model de comerç, el comerç de proximitat . Que en alguns temes estarem d'acord i en altres no, però això no ha d'enterbolir les nostres relacions, relacions que ens permetran continuar treballant pel bé de la ciutat.

Entre tots hem de treballar per fomentar, estimular i potenciar l'activitat econòmica, que la incipient recuperació no es freni, al contrari, potenciar-la i facilitar que aquesta s'estengui per tota la ciutat. També els beneficis del turisme responsable, que segur que si aconseguim esponjar-lo, a zones de la ciutat que ara no hi arriba, potenciant les icones existents, i també amb la construcció de nous hotels, o habitatges d'ús turístic en zones que ara no n'hi ha, podríem així ajudar que hi hagués moviment de visitants, que segur que seria beneficiós per la dinamització d'aquestes zones, per al seu comerç, i per al conjunt de la Ciutat.

Permeteu-me, amics que per acabar, ara us parli del futur. Podeu pensar que el futur és el que he intentat exposar anteriorment. Però no, aquest futur és més nostre, més casolà. Com alguns de vosaltres sabeu, aquest és el darrer sopar de la Fundació que hi estic com a President. A primers d'any ens toquen eleccions, eleccions en les quals el president sortint, estatutàriament, ja no es pot presentar. És per això que voldria aprofitar aquest acte per agrair-vos a tots vosaltres l'ajuda i col·laboració que he tingut: A la junta, al Director Alfons Barti i a l'equip que treballa el dia a dia a la Fundació, l’Helena, l’Esco i l’Esther, als patrons, a tots els botiguers dels Eixos als quals he tingut la sort de relacionar-me, en les dues etapes en les quals he estat president, a les empreses que tant ens heu ajudat a tirar endavant els nostres projectes. A tots els càrrecs polítics i tècnics amb els quals he treballat, als cossos de Seguretat, GUB i Mossos, sabeu que us tinc un afecte especial, als companys d'altres organitzacions, als mitjans de comunicació. A tots vosaltres gràcies, moltes gràcies. Ha estat per a mi una responsabilitat i un gran honor el fet de treballar i representar-vos a tots vosaltres, membres de la Fundació. Us asseguro que el meu únic objectiu ha estat servir a la ciutat, defensant a la Fundació, els nostres Eixos i el nostre model comercial. Desitjo de tot cor que el pròxim president o presidenta, de la Fundació tingui el mateix suport que he tingut jo de vosaltres i que la resta de patrons ens posem a la seva disposició per fer una Fundació més forta i així ajudar a continuar construint el model de Ciutat i de Comerç que tots nosaltres volem.

MOLTES GRÀCIES.

Els nostres socis

A ruta gallega
Sonisord
Farmàcia Egea - Thomas
Escola Taller Novart
La Clote
2Pols Travel Agency
Armand Òptics
Carregant...
x
X