Eix Clot

Eix Clot

El Govern aprova noves mesures en matèria econòmica per pal·liar els efectes de la pandèmia del coronavirus

7 d'abril de 2020

La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha informat dels Acords de Govern que ha pres el Consell Executiu català. En aquest sentit, s’ha aprovat un Decret llei amb noves mesures en l’àmbit tributari; de la infància i l’adolescència, en matèria econòmica, en matèria de funció pública, en fibra òptica i en qüestions patrimonials.

Pel que fa a les mesures tributàries, Budó ha assegurat que “les mesures preses s’orienten a pal·liar els efectes derivats de la pandèmia en relació amb el compliment de les obligacions tributàries”. Per això, el Govern ha decidit que els impostos de successions i donacions, els de les begudes ensucrades, el cànon sobre el rebuig de residus i el cànon de l’aigua, s’estableixen nous terminis de presentació i ingrés en període voluntari.

A més, s’estableixen, d’una banda, una reducció en els tipus de gravamen dels cànons sobre els residus industrials i sobre els residus de la construcció de fins al 50 % entre l’1 d’abril i el 31 de maig de 2020 i bonificacions en les taxes de l’Agència de Residus de Catalunya, que “intenten minorar els efectes negatius de la pandèmia”. Així com l’ajornament del pagament de deutes del cànon de l’aigua per a petites empreses i autònoms.

Pel que fa a les mesures de caràcter patrimonial, es regula el règim jurídic de les donacions que s’efectuïn en atenció a la pandèmia a favor de l’Administració de la Generalitat de Catalunya. La consellera ha explicat que “les circumstàncies excepcionals derivades de la pandèmia fan necessària l’articulació d’un procediment que ha de permetre acceptar les donacions que pugui rebre la Generalitat de Catalunya pel finançament de les polítiques assistencials i sanitàries que se’n derivin”.

El Decret Llei, s’autoritza també activa el mecanisme d’emergència per executar les obres de desplegament de la fibra òptica en aquells municipis de Catalunya que actualment disposen de nivells baixos o inexistents de cobertura en xarxes.

“La voluntat del Govern és garantir, tan aviat com sigui possible, d’aquesta infraestructura bàsica amb uns nivells de seguretat superior als existents, perquè arribi al conjunt de la ciutadania amb les millors condicions”. “Fruit del confinament, a Catalunya, l’ús de les xarxes de comunicació ha augmentat una mitjana del 50%”, ha destacat Budó.

Altres mesures que també s’adopten amb aquest Decret llei són: la regulació dels mòduls dels centres educatius privats concertats corresponents a despeses de personal; mesures per reactivar el sector públic, especialment pel que fa als expedients de contractació que es considerin necessaris per raons d’interès públic; flexibilització de la realització de tràmits o actuacions presencials i que els òrgans de l’administració ofereixin opcions telemàtiques.

La portaveu del Budó ha explicat que com “el Decret Llei que contemplava l’increment salarial del 2% pels servidors públics no s’ha pogut convalidar al Parlament, el Govern ha tornat a aprovar aquesta mesura amb l’objectiu de continuar abonant-lo amb normalitat els propers mesos”.

El Govern posa en marxa la línia de préstecs per a autònoms i empreses afectats per la crisi de la Covid-19

L’Executiu ha aprovat que l’Institut Català de Finances (ICF) pugui atorgar directament finançament a autònoms i empreses que s’hagin vist afectats per la crisi sanitària de la Covid-19 i tinguin necessitats de liquiditat derivades de l’emergència actual. L’objectiu d’aquests préstecs és donar suport al teixit econòmic català i prioritzar el manteniment de llocs de treball oferint solucions financeres que complementin l’oferta d’altres institucions i entitats. 

Aquesta línia de finançament “ICF COVID-19”, està dotada amb 700 milions d’euros, permetrà que autònoms i empreses puguin sol·licitar préstecs a l’ICF per imports de fins a un màxim de 2,5 milions d’euros.

Generalitat de Catalunya

Els nostres socis

Òptica Tutusaus
Prison Experience
Principelsa
MR. USBY
Electrodomèstics Peinado
MCR Interiors
Foto Jané
Carregant...
x
X