Eix Clot

Eix Clot

El Ministeri de Sanitat regula les condicions per a la reobertura de museus, biblioteques, rodatges i espectacles culturals

11 de maig de 2020

El Butlletí Oficial de l'Estat publica avui l'ordre del ministre de Sanitat, realitzada sobre la base dels protocols proposats pel Ministeri de Cultura i Esport, que permet la reobertura de museus i biblioteques de qualsevol titularitat i gestió, l'inici dels rodatges i produccions audiovisuals, així com la realització d'espectacles culturals.

L'ordre recull les normes bàsiques de protecció tant per als treballadors com per al públic i els usuaris dels espais l'obertura dels quals es pot realitzar en les localitats que hagin aconseguit la Fase 1 del Pla per a la transició cap a una nova normalitat (o Pla de desescalada), que comença en algunes comunitats autònomes aquest dilluns.

Els museus podran obrir a un terç d'aforament

Els museus podran obrir les seves portes al públic per a visites a la col·lecció permanent i exposicions temporals, però continuaran suspeses les activitats culturals i didàctiques. L'adaptació de les instal·lacions dels centres per a garantir el compliment de les normes del Ministeri de Sanitat determinarà la data d'obertura en cada cas.

La visita serà individual o per unitat familiar. Els museus hauran d'obrir amb un terç del seu aforament i es podrà establir l'alteració de recorreguts, l'ordenació d'entrades i sortides, o l'exclusió de sales que no permetin mantenir la distància mínima de seguretat de dos metres entre persones.

Entre altres mesures, les consignes romandran clausurades i l'ús de l'ascensor es limitarà a casos excepcionals. També s'inhabilitaran els elements museogràfics tàctils durant tot el recorregut per les sales i no estaran disponibles per als visitants les audioguies, fullets en sala o un altre material anàleg.

Es recomana l'adquisició d'entrades per canals en línia, si bé es permet la compra a taquilla. Si fos necessari, cada museu posarà a la disposició del públic un nombre màxim d'entrades per trams horaris.

En les zones d'accés i d'atenció al públic s'instal·laran balises de circulació de públics, mampares o elements de protecció similars, a més de distribuir-se dispensadors de solució hidroalcohòlica per a ús pels visitants.

Les llibreries prestaran servei ja sense cita prèvia en la Fase 1

Després de la seva obertura en la Fase 0, la passada a la Fase 1 implica que les llibreries podran prestar servei ja sense cita prèvia, però sempre amb un 30% de l'aforament. En el cas que siguin establiments de diverses plantes, els clients presents en cadascuna d'elles haurà de guardar aquesta mateixa proporció i guardar la distància mínima interpersonal de 2 metres.

Les llibreries fixaran un horari d'atenció amb servei prioritari per a majors de 65 anys.

Les biblioteques tornaran a realitzar préstecs de llibres

Els territoris que estiguin en la Fase 1 de desescalada podran reobrir les biblioteques per a les activitats de préstec i devolució d'obres, així com per a informació bibliogràfica i bibliotecària, al 30% del seu aforament.

Les obres seran sol·licitades pels usuaris i proporcionades pel personal de la biblioteca. Una vegada consultades, es dipositaran en un lloc apartat i separades entre si durant almenys catorze dies. Les col·leccions en lliure accés romandran tancades al públic.

En aquesta fase, no podran dur-se a terme activitats culturals, activitats d'estudi en sala o de préstec interbibliotecari. Així mateix, no es podrà fer ús dels ordinadors i mitjans informàtics de les biblioteques destinats per a l'ús públic dels ciutadans, així com de catàlegs d'accés públic en línia o catàlegs en fitxes de la biblioteca.

Abans de la reobertura al públic de les biblioteques, el responsable de cadascuna d'elles haurà d'adoptar les mesures sanitàries i organitzatives establertes en l'ordre ministerial de Sanitat publicada avui.

Rodatges i produccions audiovisuals: vestuaris higienitzats i distància interpersonal de seguretat sempre que sigui possible

L'ordre ministerial aprovada estableix que en les produccions audiovisuals s'haurà de mantenir distàncies de seguretat entre persones i fer ús d'equips de protecció adequats al nivell de risc. En els casos en els quals la naturalesa del treball no permeti respectar la distància interpersonal ni l'ús d'equips de protecció adequats al nivell de risc, com pot donar-se el cas en els actors i actrius, s'atendrà mesures de seguretat dissenyades pels responsables del rodatge, per a cada cas particular, a partir de les recomanacions de les autoritats sanitàries.

Tots els platons i espais de rodatge hauran de netejar-se i desinfectar-se prèviament al seu ús. En les activitats de maquillatge, perruqueria i vestuari s'haurà d'utilitzar l'equip de protecció adequat al nivell de risc que asseguri la protecció tant del treballador com de l'artista, havent d'assegurar en tot cas el manteniment de la distància de dos metres entre els artistes i la desinfecció dels materials després de cada ús. El mateix succeeix amb el vestuari, que haurà de ser higienitzat, abans que sigui facilitat a una altra persona.

Reobertura d'establiments per a actes i espectacles culturals

Els establiments per a actes i espectacles culturals, siguin oberts o a l'aire lliure, podran reobrir amb un terç del seu aforament autoritzat. A més, si es realitzen en llocs tancats, no podrà haver-hi més de trenta persones en total i, si són a l'aire lliure, aquest aforament màxim serà de dues-centes persones.

Entre altres mesures, els espectadors hauran d'estar asseguts, en seients numerats i mantenir la distància de seguretat en tot moment. Per a això, s'establiran marques de distanciament en el sòl en l'accés i desallotjament de la sala. La sortida del públic al final de l'espectacle s'haurà de realitzar de manera escalonada per zones, per a garantir així la distància entre persones.

La norma recomana que no existeixin intermedis i no es permeten els serveis de botiga, cafeteria o guarda-roba.

Es recomana la venda telemàtica d'entrades, encara que també està permesa la compra en taquilles. En cap cas es lliuraran llibrets, programa o documentació en paper.

Quan hi hagi diversos artistes simultàniament en l'escenari, la direcció artística procurarà que es mantingui la distància sanitària de seguretat en el desenvolupament de l'espectacle. Igual que succeeix en els rodatges de cinema, quan en els espectacles no pugui mantenir-se una distància de seguretat adequada, ni puguin emprar-se equips de protecció adequats al nivell de risc, s'atendrà mesures de seguretat dissenyades per a cada cas particular a partir de les recomanacions de les autoritats sanitàries.

Tant en les representacions com en els assajos es garantirà la neteja i desinfecció de totes les superfícies i instruments amb les quals puguin entrar en contacte els artistes abans de cada assaig i el vestuari o els equips tècnics no es compartiran sense desinfecció prèvia.

La Moncloa

Els nostres socis

La Clote
Forn Elias
Melosa
Birra 08
Hotel Catalonia Sagrada Família
Cronologic
MCR Interiors
Carregant...
x
X