Eix Clot

Eix Clot

Ja et pots inscriure al seminari web ‘Les APEU i els reptes pel teixit industrial - PAE’

21 de maig de 2021

El dimecres 26 de maig, de 16 a 18 h, la sala d’actes de l’edifici MediaTic acollirà el seminari web (webinar) “Les APEU (Àrea de Promoció Econòmica Urbana) i els reptes pel teixit industrial (PAE)”. La sessió servirà per debatre en format de taula oberta temes com la naturalesa de les APEU i les repercussions que tindran sobre els PAE; els reptes que afronten els polígons; la importància i la implicació de l’administració en les APEU; la corresponsabilitat i la cogovernança que demanen aquest tipus de fórmules i les oportunitats que pot brindar l’impuls de la indústria 4.0 als PAE. La sessió està organitzada per la Regidoria de Comerç, Mercats, Consum, Règim Interior i Hisenda de l’Ajuntament de Barcelona en el marc de col·laboració amb l’Àrea Metropolitana de Barcelona i la Diputació de Barcelona, a través del qual es programen un seguit de seminaris web que serveixen per donar a conèixer aquest nou instrument que facilitarà i ajudarà a revitalitzar determinades zones. Per accedir al webinar, que es farà en format virtual, cal formalitzar inscripció prèvia.

Per accedir al formulari d’inscripcióclica aquí. Concretament, la sessió s’encetarà amb un breu parlament de Montserrat Ballarín, regidora de Comerç, Mercats, Consum, Règim Interior i Hisenda de l’Ajuntament de Barcelona. L’acte el moderarà Núria Beltran, economista experta en el sector del retail i excoordinadora de la Comissió d’Indústria del Consell de Cambres de Catalunya. El debat abordarà cinc temes, tractats amb ponents diferents:

  • Naturalesa de les APEU i repercussions en els PAE. S’hi introduirà la figura de les APEU, i s’hi explicarà la seva identitat jurídica, tot fent una breu descripció de les característiques principals i del seu funcionament, i posant l’accent en els PAE com a tipologia concreta. Hi intervindrà Benjamí Tous, advocat, consultor i president d’IDAPEU.
  • Reptes que afronten polígons i PAE. En aquest punt s’identificaran els principals reptes als quals s’enfronta el teixit industrial i de quina manera les APEU poder ser una eina per a afrontar-los. Hi intervindrà Sílvia Solanellas, directora de la Unió de Polígons Industrials de Catalunya.
  • Importància i implicació de l’Administració en les APEU. Aquest punt i el següent serviran per tractar les dificultats que té l’administració per atendre les necessitats dels polígons. Concretament, s’incidirà en la implicació que l’Administració ha de tenir en les APEU. Hi intervindrà Salvador Clarós, tècnic de Política industrial a Comissions Obreres.
  • Corresponsabilitat i cogovernança. Molt enllaçat amb el tema anterior, en aquest cas es pretendrà definir la frontera entre les responsabilitats de l’Administració i les del teixit industrial, evitant carregar a la iniciativa privada serveis que hauria d’oferir l’Administració i limitar les APEU a gestores de subvencions públiques. Hi intervindrà Santiago Castellà, senador, professor del Departament de Dret Públic de la URV i director de la Càtedra Tarragona Smart Mediterranean City.
  • Indústria 4.0 i oportunitats per als PAE. S’abordarà la iniciativa de les APEU com una oportunitat per afrontar els reptes actuals del teixit industrial, especialment aquells relacionats amb els Objectius de Desenvolupament Sostenibles i amb la indústria 4.0. Hi intervindrà Daniela Idrovo, arquitecta, doctora en Gestió i valoració urbana i arquitectònica i professora del Màster Internacional Smart City Manager.

El webinar es clourà amb la intervenció de Javier Vilamajor, coordinador de l’Àrea de Desenvolupament Econòmic, Turisme i Comerç de la Diputació de Barcelona.

La llei dels APEU, aprovada

El 22 de desembre del 2020, el Parlament de Catalunya va aprovar la llei 15/2020 de les àrees de promoció econòmica urbana. Aquesta eina de col·laboració publicoprivada és pionera a tot l’Estat espanyol, i implica una nova forma de relacionar els comerciants entre si per gestionar les seves necessitats.

La posada en marxa d’aquesta eina implica una necessitat de professionalització dels gestors del sector, però també requereix més coneixement per part de les administracions i també requereix coneixement general al sector per saber què és i com es poden crear les APEU.

Aquesta llei és un nou marc normatiu que regula les relacions i obligacions entre els operadors comercials i de serveis i els ajuntaments, un marc que ha de permetre, entre d’altres, revertir la situació de desertització comercial a la qual es veuen abocats els centres dels nostres pobles i ciutats. Així mateix, es considera que les APEU poden suposar una oportunitat per avançar cap a una visió més oberta i holística del desenvolupament urbà, cap a una planificació urbana integral en coherència amb la Nova Agenda Urbana 2030.

Ajuntament de Barcelona

Els nostres socis

Arxé
MCR Interiors
Beauty Secrets
DanceLab
Farmàcia Ana Mª Macià
Mercadona
Wings Barcelona
Carregant...
x
X