Eix Clot

Eix Clot

La ciutadania puntua amb un notable al comerç de la ciutat

11 de març de 2015

Segons l’enquesta del Òmnibus Municipal de Comerç 2014, la valoració ciutadana de l’oferta comercial de la ciutat ha obtingut un 7,8 en una escala de l’1 al 10, una puntuació que es manté força estable al llarg dels últims anys.

L’ Òmnibus municipal de comerç, que facilita informació sobre l’opinió de la ciutadania respecte el comerç de la ciutat i els seus hàbits de compra, s’extreu d’un total de 4.000 entrevistes que s’han realitzat en 4 fases al llarg del 2014 entre la població de Barcelona més gran de 16 anys.

El 48,8% dels entrevistats afirma que acostuma a fer sempre les compres de casa seva i només el 9,9% d’ells no compra mai o gairebé mai. Especialment les dones i les persones de més edat són les que realitzen més les compres de la seva llar.

Principals conclusions
Els barcelonins i barcelonines que van a comprar amb alguna freqüència valoren notablement l’oferta comercial, els horaris comercials i l’atenció personal per part dels comerciants.
Pel que fa pel grau de satisfacció amb els horaris comercials, els compradors els valoren amb una nota mitjana de 7,7. I respecte a l’atenció personal per part dels comerciants es valora amb un 7,2 de mitjana sobre 10.

Atenció personalitzada en el comerç de proximitat
El 51,9% de barcelonins considera que les botigues de barri o especialitzades són l’establiment on millor els atenen, per davant dels mercats municipals (21,1%), supermercats (13,4%), centres comercials (3,5%) i grans magatzems (2,7%).

Importància de diferents aspectes comercials
A la qüestió del grau d’importància que donen a una sèrie d’aspectes relacionats amb l’atenció comercial, els aspectes més valorats són el tracte rebut de la persona que atén en un comerç ( 93’7%), la professionalitat (93,6%) i l’honradesa (93,1%).

Hàbits de compra
Segons la tipologia de productes:
• Alimentació / altres productes d’ús quotidià
El supermercat és l’establiment preferit per comprar l’alimentació (no fresca) (63%) i altres productes d’ús quotidià (76,0%), tendència que en els últims dos anys es frena lleument. Respecte l’alimentació fresca, els mercats municipals es consoliden com a establiment de referència en aquest tipus de producte (44%).
• Roba i calçat
Les botigues de barri o especialitzades continuen sent les preferides pels barcelonins per anar a comprar la roba i calçat (49,2%), amb una tendència a estabilitzar-se en els darrers dos anys; a continuació el centre comercial (35,8%) o a un gran magatzem (9,9%).
La tendència de compra de roba i calçat és de reduir-se entre els que compren al barri i els que ho fan als centres comercials, tot i que la compra al barri, consolida el seu públic.
• Parament de la llar
Per a la compra de productes de parament de la llar, es manté la tendència creixent, la majoria dels barcelonins sol anar a botigues de barri o especialitzades (48,0%), seguit de centres comercials (23,1%) i grans magatzems (15,5%).
• Productes d’oci i cultura
Finalment, pel que fa a la compra de productes d’oci i cultura , la meitat dels barcelonins compren un 55,2% a les botigues de barri o especialitzades, per davant dels centres comercials (25,3%), gran magatzems (7,4%) o internet (3,1%).

Segons les zones comercials:
El 71% dels barcelonins afirma comprar en alguna zona comercial de la ciutat, per un 26% que diu que no hi va mai.

Respecte a les zones on més ciutadans van a comprar són: Barnacentre i Corte Inglés plaça Catalunya (20,3%), ubicada a la centre històric de la ciutat, per davant de Diagonal-Illa-El Corte ingles (18,1%), el centre comercial La Maquinista (16,8%) i el cc Diagonal Mar (11,1%).

Pel que fa al tipus de producte que els barcelonins van a comprar a aquestes zones comercials, principalment s’hi compra roba i calçat (76,3%), oci i cultura (21,8%), productes d’alimentació (18,6%) i articles parament de la llar (14,1%).
La concentració de vàries ofertes comercials és l’aspecte més valorat de les zones comercials (42,5%), seguit de la proximitat (21,1%), així com l’espai (10,5%) i el tipus de botigues (6,8%).
El comerç electrònic

El 54,8% dels barcelonins ha comprat alguna vegada per internet, percentatge que ha anat a l’alça des de l’inici de la sèrie, amb lleus retrocessos però amb un creixement constant. L’edat és un factor que influeix, en concret, fins als 45 anys, la pràctica de comprar per internet s’estén entre el 75% i el 80%.

La gran majoria dels que han comprat alguna vegada per internet ho fan de manera ocasional (64,4%) i els productes que més es compren per Internet són relacionats amb l’oci (54%), el 24,7% ha comprat productes i serveis d’informàtica i telefonia i un 30% roba i calçat.

Finalment, destacar aspectes com l’obertura dels comerços en diumenge que genera divisió d’opinions: un 31,7% dels barcelonins està en contra de que s’obrin els comerços els diumenges, mentre que el 37,1% es mostra favorable i el 29,8% és neutral.

Els nostres socis

Siente
DanceLab
MCR Interiors
A ruta gallega
Escuela Ballet David Campos
Òptica Tutusaus
Digicopy
Carregant...
x
X