Eix Clot

Eix Clot

L’Ajuntament de Barcelona demana que aquesta Setmana Santa no hi hagi “operació sortida”

3 d'abril de 2020

La Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra reforçaran els controls policials a les sortides de Barcelona per garantir que només es desplacin les persones que estan autoritzades a fer-ho, d’acord amb el Reial Decret de l’Estat d’Alarma.

El Govern municipal demana a la ciutadania que es quedi a casa i recorda que només es permeten desplaçaments inajornables com anar a centres sanitaris, adquirir productes de primera necessitat o anar a treballar en el cas dels serveis essencials, a banda d’assistir a persones dependents o per raons de força major.

Aquesta setmana han entrat en vigor noves mesures de restricció de la mobilitat, provocant la major davallada de desplaçaments registrada fins a dia d’avui, amb una baixada del -80,4% del trànsit privat. L’accidentalitat s’ha reduït en un -89,4%.

Davant l’arribada de la Setmana Santa, l’Ajuntament de Barcelona demana a tota la ciutadania no desplaçar-se si no és per motius d’estricta necessitat o per serveis essencials. Atesa l’emergència sanitària provocada per la COVID-19 i en aplicació del Reial Decret d’Estat d’Alarma (RD 463/2020) el Govern municipal recorda als barcelonins i a les barcelonines l’obligació de quedar-se a casa i demana que aquest any no es produeixi cap “operació sortida”.

Per tal de garantir que no es realitzin desplaçaments no autoritzats la Guàrdia Urbana de Barcelona i els Mossos d’Esquadra duran a terme un dispositiu específic que consistirà en reforçar els controls a les principals sortides de la capital catalana. Un total de 136 agents dels dos cossos policials es desplegaran en una desena de punts d’accés durant diferents dies per vetllar pel compliment de les restriccions de mobilitat decretades.

En aquest sentit, l’Ajuntament de Barcelona continua agraint l’esforç que ja estan fent milers de persones cada dia per no moure’s dels seus domicilis.  Aquesta setmana han entrat en vigor les noves mesures de restricció de la mobilitat aprovades del Govern central i que han provocat la major davallada de desplaçaments registrada fins a dia d’avui a la ciutat.

En el cas del trànsit privat, la baixada diària global de Barcelona (0-24 hores) s’ha situat en un -80,4% de reducció. Durant l’hora punta d’avui (7-10 hores) s’ha comptabilitzat una disminució del trànsit del -78,1%. Per àmbits, a l’hora punta d’avui ha baixat la circulació un -79,7% als accessos, un -79,9% a l’interior de la ciutat i un -71,1% a Rondes. Cal recordar que el passat dilluns 16 de març, primer dia laborable després de la declaració de l’Estat d’Alarma, les reduccions en aquesta mateixa franja horària van ser d’un -41,5% als accessos, d’un -44,6% a l’interior de la ciutat i d’un -39,8% a les Rondes.

El descens de la mobilitat també ha suposat una important caiguda de l’accidentalitat a la ciutat, que s’ha reduït en un -89,4% entre el 16 i el 29 de març de 2020, en relació a les darreres dues setmanes del març del 2019. En total hi ha hagut 42 accidents, tots ells de caràcter lleu.

En el cas dels transports públics, avui també ha entrat en vigor la suspensió temporal del pagament per aquelles persones que l’hagin d’utilitzar per activitats o serveis essencials i inajornables. En el primer dia d’aplicació, ha continuat el descens de l’afluència d’usuaris als serveis de transport. A les 7:00 hores el passatge al metro ha baixat en un -77,3% i a les 9:00 hores aquesta disminució s’ha situat en el -90%. Durant tot el dia d’ahir el descens de validacions va ser del -92,2% a la xarxa de metro i del -95% a la xarxa d’autobusos.

La resta d’operadors de transport públic, Renfe-Rodalies, Ferrocarrils de la Generalitat i Tram, també es mantenen amb xifres similars amb baixades del passatge d’entre el -91 i el -95%.

Per garantir que el transport públic només s’utilitza per activitats i serveis essencials, la Guàrdia Urbana de Barcelona i els Mossos d’Esquadra mantenen activat un dispositiu conjunt amb l’objectiu de vetllar perquè els desplaçaments només siguin efectuats per les persones que poden fer-ho, d’acord amb la normativa vigent. Els controls fan en diferents àmbits de les xarxes de transport, incloent des d’intercanviadors a punts d’accés.

El serveis de taxi al carrer continuen amb reduccions del -95% i la disminució de la mobilitat en bicicleta i vehicles de mobilitat personal ja se situa en el -93%.

A banda, des de l’inici de la crisi de la COVID-19, les empreses de transport de viatgers per carretera que operen a l’Estació Barcelona Nord han adoptat les mesures decretades per l’Estat d’Alarma, que ha comportat la reducció del número d’arribades i sortides. El volum diari s’ha reduït progressivament fins a un -82%. En el cas de les línies amb viatges internacionals, aquestes han estat cancel·lades al 100%. L’Estació Barcelona Nord aplica protocols de seguretat i higiene en totes les seves instal·lacions.

Cal recordar que les noves mesures de restricció de la mobilitat vinculades a l’Estat d’Alarma estableixen que només es poden fer desplaçaments per causes inajornables com:

  • Adquirir aliments, medicaments i elements de primera necessitat.
  • Assistir als centres sanitaris.
  • Desplaçar-se al lloc de treball en el cas els serveis essencials.
  • Tornar al lloc de residència.
  • Assistir les persones grans, menors i dependents.
  • Desplaçar-se a entitats financeres.
  • Causa de força major.

Si es fan desplaçaments, aquests s’han de realitzar individualment, excepte si s’acompanya a persones amb discapacitat o per alguna altra causa justificada.

Ajuntament de Barcelona

Els nostres socis

Farmàcia Ana Mª Macià
La Casa Agency
A ruta gallega
Mercadona
Pastisseria La Palma
Unir Tours
Finques Martell
Carregant...
x
X