Eix Clot

Eix Clot

“L’Encís del comerç emblemàtic”, un viatge en el temps per les botigues de tota la vida

28 de febrer de 2018

Barcelona té un gran patrimoni creat per establiments comercials històrics. Botigues que formen part de la identitat de la ciutat. El llibre “L’Encís del comerç emblemàtic”, editat amb il·lustracions de Patrícia Soler, recull l’encant d’aquests comerços i proposa un viatge en el temps arreu de diferents barris per redescobrir el comerç barceloní de tota la vida.

“Quan el comerç esdevé emblemàtic crea identitat ciutadana”, apuntava Josep Fornés, director del Museu etnològic de Barcelona en l’acte de presentació fet dimarts 20 de febrer al Born Centre de Cultura i Memòria. L’antropòleg destacava així com el comerç és creador d’identitats. Noms d’establiments tradicionals generen immediatament “emocions i vincles capaços de superar el temps, de fer volar la imaginació i transportar-nos als moments feliços de la gent que fem la ciutat”. Per a Fornés, la ciutat de Barcelona “es veu a si mateixa en la festa i en la protesta, a cada balcó amb els testos acabats de regar, però també als aparadors guarnits de fantasia de cada botiga i de cada parada de fruita”. El comerç també és un símbol.  

El llibre, promogut per la Direcció de Comerç i editat per l’Ajuntament de Barcelona en la col·lecció “Carnet de viatge”, és una iniciativa que contribueix a preservar aquests establiments. “Preservem el nostre patrimoni que, de fet, és preservar la nostra ciutat”, assenyalava Agustí Colom, regidor de Turisme, Comerç i Mercats.

"Un petit llibre que és molt gran i posa l’alçada el comerç emblemàtic", va dir Mercè Garcia, directora de Comerç de l’Ajuntament de Barcelona, en al·lusió al volum d’establiments emblemàtics que hi ha arreu de la ciutat, dels quals el llibre en recull una selecció al llarg de les seves 84 pàgines.

Viatge en el temps

L’artista i escriptora Patrícia Soler és l’autora de les il·lustracions del llibre, que és, segons les seves paraules, la definició d’un “viatge en el temps”. Durant el procés de creació va tenir l’oportunitat d’obrir la porta de botigues que en ocasions tenen el seu origen en el segle XIX, perquè l’interior de l’establiment i el seu mobiliari hi porta, parlar amb els seus propietaris, generacions de les que ha conegut històries de la botiga pròpies del segle XX i sortir de nou al carrer en ple segle XXI. I afegeix: “Un viatge que pots fer amb la T-10, si vols. És agradable planificar un matí o una tarda al barri que desitges conèixer –explica- i veure les seves botigues tradicionals. Com una excursió”. Per a Patrícia Soler, la seva obra és un redescobriment de les botigues de Barcelona. Tota una invitació a conèixer-les.

Font: Ajuntament de Barcelona

Més Informació

Els nostres socis

Humana
Hangar 05 Producciones Artísticas
Hotel Catalonia Sagrada Família
Kiley Joiers
Autòctons
Distrito 655
Bambino
Carregant...
x
X