Eix Clot

Eix Clot

Mesures específiques del sector cultural

6 de maig de 2020

El Consell de Ministres ha aprovat un Reial decret llei de suport al sector cultural que estableix inversions i ajudes, així com mesures laborals, de caràcter fiscal i incentius, amb la finalitat de pal·liar els perjudicis derivats de la COVID-19.

El ministre de Cultura i Esport, José Manuel Rodríguez Uribes, ha explicat que els principis inspiradors del text han estat "el compromís de no deixar a ningú enrere", l'atenció a l'especificitat pròpia del sector cultural i l'afirmació de la cultura "com a pilar de l'estat social i democràtic de dret i dels seus valors a preservar".

Amb la finalitat de garantir la liquiditat de les empreses culturals, ha explicat Uribes, el Ministeri de Cultura i Esport injectarà 20 milions d'euros en la societat de garantia recíproca CREA SGR, la qual cosa permetrà avalar préstecs fins a 780 milions d'euros. Així mateix, s'han establert mesures de suport i protecció al teixit empresarial i associatiu i incentius fiscals, entre els quals ha destacat el relatiu al mecenatge per a estimular la participació privada en la cultura.

Respecte a la protecció dels treballadors de la indústria cultural, que per la intermitència característica dels seus contractes no havien quedat emparats pels mecanismes de cobertura establerts fins avui, s'ha habilitat un accés extraordinari a la prestació per desocupació.

D'altra banda, s'han ampliat els terminis per als grans esdeveniments previstos com a Esdeveniments d'Excepcional Interès Públic, com l'Any Xacobeo 2021, els Jocs Olímpics i Paralímpics de Tòquio, i s'han incorporat uns altres com el Pla Berlanga, posat en marxa amb motiu del centenari del naixement del cineasta; la Volta al Món a Vela Alacant 2021 o la presència d'Espanya com a País Convidat d'Honor en la Fira del Llibre de Frankfurt 2021.

El ministre ha destacat que el contingut del decret abasta des del cinema i les arts escèniques fins a les belles arts, els llibres, els videojocs i l'àmbit esportiu, i ha agraït el treball "coral" i les aportacions dels equips del Ministeri de Cultura i Esport i la resta de departaments ministerials, de les comunitats autònomes i els seus responsables de Cultura, de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) i de les associacions i entitats representatives del sector.

Uribes ha reiterat la seva voluntat de continuar amb aquesta línia de diàleg per a aconseguir un Pacte d'Estat per la Cultura que permeti establir mesures a mitjà i llarg termini després de la desescalada.

La Moncloa

Els nostres socis

Camí de Salut
Pastisseria Gual
Dommia
Farmàcia Basté
Finques Martell
Forn Elias
Romeo Abogados
Carregant...
x
X