Eix Clot

Eix Clot

S'amplia el conveni per facilitar la càrrega i la descàrrega al Gremi del Comerç de Mobles i al de Constructors d’Obres

29 de juny de 2020

L’acord, signat inicialment al mes de maig amb el Consell de Gremis, preveu que els associats que requereixin de condicions especials per realitzar la seva activitat puguin excedir els 30 minuts habituals a les places de càrrega i descàrrega i arribar fins a les 2 o 6 hores d’ús.

L’objectiu és donar resposta a les demandes i les necessitats dels diferents gremis professionals, facilitant la seva tasca i reimpulsant alhora l’activitat econòmica d’aquests sectors.

La càrrega i descàrrega, etapa final de la distribució urbana de mercaderies, suposa una part important del trànsit que circula diàriament per les ciutats que a més s’ha vist incrementat amb l’impuls del comerç electrònic, especialment, durant la pandèmia.

L’Ajuntament de Barcelona ha signat un conveni de col·laboració amb el Gremi Provincial del Comerç de Mobles de Barcelona i el Gremi de Constructors d’Obres de Barcelona i Comarques dirigit a cobrir les necessitats d’aquestes entitats en relació a l’estacionament a la ciutat, tant de curta com de llarga durada. El passat mes de maig, el Consell de Gremis de Comerç, Serveis i Turisme va ser el primer a signar aquest mateix conveni, que ara s’amplia amb aquestes dues entitats.

A l’acte de signatura hi ha pres part la regidora de Mobilitat, Rosa Alarcón, el president del Gremi Provincial del Comerç de Mobles de Barcelona, Xavier Sanz i el president del Gremi de Constructors d’Obres de Barcelona i Comarques, Josep Gassiot. Alarcón ha assegurat que “en un context d’excepcionalitat, el Govern municipal es posa al costat dels gremis professionals. És el moment de facilitar que aquells que per la seva activitat específica requereixen condicions especials puguin tenir-les”. La regidora de Mobilitat ha afirmat que es treballa “amb un doble objectiu: millorar l’atenció i els serveis a la ciutadania i reimpulsar alhora l’activitat econòmica”.

El conveni preveu que l’Ajuntament de Barcelona, a través de Barcelona de Serveis Municipals (B:SM), posi a disposició noves opcions per millorar les condicions de l’estacionament de curta durada dels diferents gremis professionals. Amb la signatura d’avui s’estableix que tots aquells vehicles dels associats d’aquests gremis podran superar els 30 minuts permesos habitualment per fer la càrrega i la descàrrega a les places existents per aquesta finalitat. Així:

  • La duració màxima de l’estacionament serà de fins a 2 hores en les franges compreses entre les 8 i les 10 hores; i entre les 14 hores i les 20 hores.
  • Addicionalment, aquests vehicles podran obtenir fins a 6 permisos especials per mes, que permetran una duració màxima de fins a 6 hores en la franja compresa entre les 14 hores i les 20 hores.

Beneficis pels titulars de la Targeta Professional

En paral·lel, el conveni també preveu continuar mantenint els següents descomptes als titulars de la Targeta Professional:

Estacionament Regulat en superfície (AREA):

Els titulars de la Targeta Professional poden utilitzar-la en modalitat de prepagament a les places d’AREA verda de la ciutat que no són exclusives per a residents, amb un descompte sobre el preu habitual. Per aquest col·lectiu, la tarifa habitual de 2,75 € serà de 2,50 €.

Aparcaments xarxa B:SM:

En la modalitat d’estacionament per minuts, la Targeta Professional habilita a aplicar descomptes del 25% en l’estacionament de rotació.

A banda, B:SM també posa a disposició dels agremiats vals horaris amb descomptes de fins al 50% i targetes horàries de prepagament a les quals s’aplica un 10% de descompte sobre el preu de l’estacionament als aparcaments. En relació als estacionaments de llarga durada, els professionals associats als gremis signants del conveni poden obtenir abonaments diürns amb descomptes del 10%. Les empreses que disposin d’aquests abonaments, gaudiran dels avantatges que també tenen els abonats de B:SM a la seva xarxa d’aparcaments (descomptes en tarifa de rotació horària, etc).

La distribució urbana de mercaderies

La distribució urbana de mercaderies (DUM) suposa una part important del trànsit que circula diàriament per les ciutats. La càrrega i la descàrrega, etapa final d’aquesta distribució urbana, s’ha vist incrementada amb l’impuls del comerç electrònic i, molt especialment, durant aquest temps de pandèmia.

La solució pels operadors del transport de mercaderies són les places de càrrega i descàrrega que s’habiliten a l’espai públic i que estan regulades per les ordenances municipals. Actualment Barcelona compta amb un total de 9.575 places d’aquestes característiques. Amb aquests espais regulats es possibilita donar resposta a una sèrie d’objectius:

  • Augmentar la rotació de les places de càrrega i descàrrega i, per tant, augmentar la disponibilitat de places per als usuaris d’aquestes zones.
  • Adaptar millor el temps horari a les necessitats reals dels diferents professionals.
  • Optimitzar l’ús de l’espai públic.
  • Reduir la indisciplina en l’estacionament a les places de càrrega i descàrrega, facilitant el control del propi estacionament, la prevenció i la lluita contra el frau.
  • Establir polítiques de mobilitat avançades i flexibles, que siguin transversals i que facilitin la convivència de tots els usos a l’espai públic.
  • Potenciar les polítiques de mobilitat encaminades a millorar la qualitat de l’aire i reduir el soroll al municipi facilitant als professionals de la distribució informació de la previsió de l’ocupació de les zones. S’intenta evitar les segones i terceres voltes per trobar un lloc per fer les operacions o, després d’haver desistit d’aquesta recerca de places lliures, l’estacionament incorrecte per fer la descàrrega de mercaderies.

Ajuntament de Barcelona

Els nostres socis

Principelsa
Autòctons
Digicopy
Hangar 05 Producciones Artísticas
Siente
Cronologic
Arxé
Carregant...
x
X