Centre Cultural La Farinera del Clot
Ubicat a la cantonada del carrer Clot amb la plaça de les Glòries, La Farinera és un dels edificis més emblemàtics del barri, punt de trobada de veïns – és seu del Centre Cívic del Clot – i símbol de la tradició fabril de Barcelona.
Arquitectònicament, l'edifici destaca per la fusió i harmonia de dos estils ben diferents, el modernista de la part de l'edifici original que es conserva - inclòs en el Catàleg del Patrimoni Històric Artístic de Barcelona com a Bé Cultural d'Interès Local -, i l'avantguardista de l'annex, de més recent construcció.
La construcció de La Farinera del Clot data de principis del segle XX, 1903, quan l'empresari Andreu Gallarda, fundador de Casa Harinera de San Jaime, va ordenar la construcció d'un molí i d'uns magatzems per a cereals al Clot. La seva intenció era cobrir la creixent demanda de farina derivada de la progressiva arribada a Barcelona d'obrers i les seves famílies, atrets per les noves possibilitats que oferia una ciutat en ple desenvolupament. L'arquitecte, Josep Maria Pericàs i Morros es va fer càrrec del projecte.
La Farinera es va equipar amb la maquinària més moderna d'aquell moment – algunes de les peces formen part de l'exposició permanent en aquest edifici – i es va convertir en una de les farineres capdavanteres del país. Durant la Guerra Civil, la fàbrica va ser col·lectivitzada i un cop acabada es convertí en la seu de la prefectura provincial dels magatzems estatals del blat a Barcelona.
L'any 1979, els hereus d'Andreu Gallarda van vendre la fàbrica a OROMAS que conservà la producció de farina panificadora i de pasta de sopa fins a l'any 1991, quan es va tancar definitivament la fàbrica.
A petició dels veïns del Clot, l'Ajuntament expropià els terrenys de La Farinera l'any 1995 i s'inicià la rehabilitació de l'edifici que comportà la desaparició de les dues naus laterals i la construcció del nou edifici annex. El cos transversal de la construcció original que s'ha conservat és on es realitzava la mòlta del gra.
El nou complex s'inaugurà el 8 de maig de 1999 com a equipament sociocultural, amb un model de gestió compartit entre la Federació d'Entitats del Clot-Camp de l'Arpa i el Districte de Sant Martí.