Eix Clot

Eix Clot

Escultura de Francesc Rodó i Sala

Escultura de Francesc Rodó i Sala
Informació

Adreça
Plaça del Canonge Rodó
08026 Barcelona

El canonge Francesc Rodó i Sala (1816 - 1902) va ser rector de l'església de Sant Martí del Clot i l'estima que li dispensaven els seus feligresos es va materialitzar a la seva mort amb una estàtua en la seva memòria davant d'aquest temple.

L'obra es va encarregar a Frederic Marés qui va crear un conjunt monumental amb el bust en bronze del canonge que s'inaugurà l'any 1917 per satisfacció dels veïns del Clot.

Durant la Guerra Civil, però, la parròquia i la casa rectoral de Sant Martí del Clot van ser assaltades i cremades i el bust del canonge Rodó es va destruir per utilitzar el bronzo per fabricar munició per a l'exèrcit republicà.

La plaça va quedar desposseïda de l’estàtua fins al 1954 quan el mateix Frederic Marés va rebre l'encàrrec de restituir el monument, que en aquesta segona versió va esculpir en pedra i incorporava la figura del canonge, de cos sencer, acompanyat d'un nen en homenatge a la intensa tasca educativa del religiós.

La despesa de la nova estàtua va anar a càrrec de l'Ajuntament de Barcelona i la seva inauguració va estar acompanyada d'una processió i una gran festa popular en què van intervenir diverses agrupacions culturals del barri.

Els nostres socis

FARMÀCIA PLANA MENDO C.B.
Veterinari Dr Francesc Darnaculleta
Mercat del Clot
Farmàcia Egea - Thomas
DanceLab
Mora Hogar
Hotel Catalonia Sagrada Família
Carregant...
x
X