Eix Clot

Eix Clot

Mercat del Clot

Mercat del Clot
Informació

Adreça
Plaça del Mercat, 26
08018 Barcelona

Un dels equipaments que més ha contribuït a mantenir la vida de barri i les relacions de proximitat entre els veïns del Clot és el Mercat que inaugurat l'any 1889, esdevé diàriament un dels epicentres destacats de compres i espai de relacions socials al Clot, omplint de gent, vida i alegria la plaça que l'acull i tots els carrers del seu voltant.

Projectat per l'arquitecte Pere Falqués (responsable també de l'edifici de la Seu del Districte de Sant Martí, del Centre Parroquial Sant Martí del Clot i de l'Escola d'Arts i Oficis "Juan Manuel Zafra"), el Mercat del Clot s'aixeca on abans existí un mercat a l'aire lliure amb parades de pagesos de la zona i també de pobles propers com Sant Andreu o Horta. Els terrenys eren propietat de la família Buxó que els va vendre a l'Ajuntament per 60,705 pessetes perquè es pogués construir el Mercat, en un moment de gran desenvolupament demogràfic del Clot.

Un cop inaugurat el Mercat, aquest reforçà urbanísticament la plaça com a centre del barri i al seu voltant es desenvolupa un important eix comercial amb establiments, avui dia alguns ja centenaris, que continuen oferint els seus serveis.

Durant la Guerra Civil, el Mercat es convertí en punt de recepció de paquets destinats a soldats, reprenent la seva activitat habitual un cop finalitzat el conflicte. Amb la inauguració de la parada de metro del Clot, 1951, el Mercat va viure un revifament rellevant, que va decaure amb la urbanització de l'Avinguda Meridiana i que va tornar a recuperar-se amb la remodelació del Mercat entre els anys 1994-1995.

Arquitectònicament, l'edifici destaca pel seu estil premodernista, la seva planta rectangular, estructura metàl·lica, les seves tres naus i els tancaments d'obra vista amb elements decoratius de pedra i a les dues façanes principals, també, de ceràmica.

Durant la remodelació de mitjans dels ‘90, es van substituir els rosetons i la fusta de les façanes per uns grans vitralls, es van actualitzar instal·lacions i es va construir un aparcament. La remodelació va anar acompanyada, a més, de la conversió en zona de vianants de tots els voltants, aconseguint un gran eix comercial pacificat entorn del Mercat.

Els nostres socis

Finques Martell
DanceLab
La Clote
Escuela Ballet David Campos
Creps Clot
Loteria Cap i Cua
Espai Feilen Meishûkan
Carregant...
x
X