Eix Clot

Eix Clot

Pou de la botiga Arxé (Rec Comtal)

Pou de la botiga Arxé (Rec Comtal)
Informació

Adreça
Pl. del Dr. Serrat, 3
08026 Barcelona

Un dels vestigis històrics més ben conservats i antics del Clot es troba a un comerç del barri, concretament a la botiga Arxé Moda que conserva al seu interior un pou de la Sèquia Comtal, l'antic canal de rec que portava aigua des del riu Besòs a la Barcelona emmurallada, travessant els pobles del pla de la ciutat.

El pou, trobat al subsòl d'aquest establiment de la plaça del Dr. Serrat, 3, s'estima que es va construir al segle XVIII i formaria part de l'entramat de la Sèquia Comtal en el seu pas pel Clot.

De paret circular, el pou de la botiga Arxé està ubicat al mig del local, encara que originalment tot apunta que estava al pati de l'antic habitatge on, a més, hi havia un safareig, del que s'han trobat, també, algunes restes.

El pou conserva el disseny amb què es va construir i tots els seus maons originals, a excepció de les dues fileres superiors que es van afegir per  poder col·locar el vidre que actualment tapa la boca del pou i que permet veure el seu interior. La seva fondaria és de 16 metres, tres dels quals, els més profunds, encara avui coberts per l'aigua de la Sèquia Comtal que des de l'època de Ramon Berenguer I i durant prop de vuit segles, va oferir servei a Barcelona i als camps de cultiu del Clot-Camp de l'Arpa i més recentment, també, a finals del segle XIX, a les farineres, indústries tèxtils i altres fàbriques que es van instal·lar en el barri.

El Rec Comtal va estar en ús fins al 1914 quan una plaga de tifus per aigües contaminades es va estendre per Barcelona i va desaconsellar seguir utilitzant aquesta via per distribuir aigua a la ciutat.

Els nostres socis

VegaDortaDental
Òptica Tutusaus
BONA NIT
La Casa Agency
Mercadona
2Pols Travel Agency
Beauty Secrets
Carregant...
x
X