Torre de Sant Joan del Clot
La torre de Sant Joan de Malta del Clot de la Mel és un edifici medieval i un dels més antics que es conserven al barri del Clot de Barcelona. La primera notícia que es té d'aquest habitatge data del 1208, i és un document que recull la donació de la Torre per part del rei Pere el Catòlic als cavallers hospitalaris de l'orde de Sant Joan de Malta.
Pel que se sap, l'edifici original era més petit i al llarg dels segles XII i XIII se li van afegir edificis annexos al voltant d'un pati interior porticat. Ara bé, el seu aspecte actual és fruit d'una gran remodelació al segle XIX i de la intervenció l'any 1930, de l'arquitecte Josep Goday, deixeble de Puig i Cadafalch.
Situada en un lloc estratègic, a les portes de la ciutat de Barcelona, fet que justificaria la presència d'un orde militar, la Torre de Sant Joan del Clot va estar durant molts segles sota el control de l'orde de Sant Joan de Malta, funcionant com un hostalatge per als viatgers que arribaven a la ciutat a través de l'antic poble de Sant Martí de Provençals.
Amb la desamortització de Madoz del segle XIX, la Torre va passar a mans privades, concretament a les de la família Casas-Guarro que la va mantenir fins al 1921 quan la va cedir a la ciutat de Barcelona a condició que l'Ajuntament la convertís en una escola pública en què s'apliqués el principi pedagògic d'ús de la llengua catalana.
L'arribada de la Dictadura de Primo de Rivera, però, va impedir que el projecte d'escola seguís endavant en primera instància. Uns pocs anys després, el 1930, ja durant la República, el projecte es va tornar a posar sobre la taula i aquesta vegada es va materialitzar amb la inauguració de l'Escola Municipal Casas, el 12 de novembre de 1930, coincidint amb la Festa Major de Sant Martí. La direcció de l'escola va ser encarregada a Maria Gracia Pont, deixebla de Rosa Sensat.
Actualment, el centre és una escola de segon cicle d'Educació Infantil i de Primària.