Eix Clot

Eix Clot

El Departament de Cultura elabora plans de desconfinament molt detallats per a una reobertura d'equipaments escalonada

12 de maig de 2020

El Departament de Cultura elabora plans sectorials de desconfinament amb un nivell de detall molt elevat, per tal de proporcionar seguretat als treballadors de la cultura i confiança als públics dels espais i dels equipaments culturals que han d’anar retornant a l’activitat, com és el cas dels que es troben en les tres regions sanitàries que aquest dilluns passen a la fase 1: l’Alt Pirineu i l’Aran, Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre. No obstant, la desescalada serà asimètrica i progressiva.

Fruit d’un treball conjunt amb els professionals del sector, els plans de desconfinament són un marc de referència per a àmbits com el cinema i l’audiovisual, les arts escèniques, els arxius, els museus i els monuments i jaciments, el llibre, la música, les biblioteques o la formació en llengua catalana, aranesa i de signes.

En el cas, per exemple, dels arxius que gestiona el Departament de Cultura (Arxiu Nacional de Catalunya ANC, Arxiu Històric de Girona, Arxiu Històric de Tarragona i Arxiu Històric de Lleida), ja es va fent des de la setmana passada la feina prèvia de preparar els equipaments amb les senyalitzacions i instal·lació de proteccions adients. La previsió és començar a treballar internament de forma presencial en aquests edificis. Dels arxius que gestiona la Generalitat, l’Històric de Tarragona té previst obrir al públic el dia 18 de maig. Mentrestant continua oferint servei telemàtic.

Catalunya té nombrosos i molt diversos arxius (històrics, administratius, judicials, municipals, privats o públics) i hi ha tot de casuístiques. Alguns arxius han manifestat que mantindran de moment el teletreball i l’atenció en línia les demandes dels usuaris. Arxius com el municipal d’Amposta o el Comarcal del Baix Empordà han mantingut el treball de forma presencial.

Del total de 116 museus registrats a Catalunya, n’hi ha 15 en els tres primers territoris que passaran a la fase 1. El Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT) treballa amb la previsió de reobrir al públic dimarts vinent dia 19 de maig, i no el dilluns 18, atès que els dilluns té tancat. La resta de museus estan treballant també per a una obertura de portes que es comunicarà els propers dies. Tarragona serà la primera àrea a recuperar grans equipaments culturals oberts al públic a partir del dilluns 18 de maig (arxiu) i el dimarts 19 (MNAT), complint les mesures sanitàries.

Pel que fa a les biblioteques, els lectors podran recuperar el préstec a la Biblioteca Pública de Tarragona a partir del dia 25 de maig. El treball presencial a l’edifici s’iniciarà uns dies abans. El Sistema de Lectura Pública de Catalunya està format actualment per 411 equipaments i 12 bibliobusos.

Les galeries d’art i les llibreries, que formen part del petit comerç, van poder obrir el passat dilluns 4 de maig complint les corresponents mesures.

Monuments i jaciments arqueològics recuperaran el treball presencial de personal quan entrin en la fase 2 de desconfinament.

Generalitat de Catalunya

Els nostres socis

DE AGNÈS
Gran Ruca
En Clave de Soul
Escuela Ballet David Campos
Cronologic
Xarcuteries Bosch
Naranjito
Carregant...
x
X