Història
Els barris del Clot i del Camp de l’Arpa del districte a S. Martí formen part d’una unitat històrica. Antigament eren terres de conreu als afores de la Barcelona medieval, un passat encara visible gràcies a l’antiga masia de Can Miralletes al Camp de l’Arpa i que es conserva en alguns topònims locals com ara el Clot de la Mel i la Sèquia Comtal, canal construït al segle X per al rec i l’abastiment d’aigua a la ciutat.
El Clot és el nucli urbà més antic de tot S. Martí on, ja durant els segles XIV i XV, s’hi van anar formant conjunts d’habitatges i tallers d’artesans. Ubicat a l’antic municipi de S. Martí de Provençals, independent de Barcelona del 1714 al 1897, a mitjans del segle XIX el Clot ja s’havia consolidat com a nucli del poble. Per això l’any 1877 la casa de la vila es va aixecar en aquest barri.
El Camp de l’Arpa, part de l’originari barri de Muntanya de S. Martí de Provençals, es va començar a urbanitzar després de l’any 1845 sense posteriorment acollir-se al pla Cerdà. És per això que avui dia encara s’hi conserva un entramat de carrers amb una estructura ben diferent de la quadriculada típica de l’Eixample. Durant el segle XIX, tant al Camp de l’Arpa com al Clot es van assentar fàbriques com farineres, adoberies, industries tèxtils i de productes químics, entre d’altres. A finals del segle XIX els dos barris ja havien canviat la seva fesomia i perdut bona part de l’aspecte rural que els havia caracteritzats fins aleshores, adquirint en pocs decennis l’aspecte d’un centre industrial i obrer, gràcies també a una considerable immigració de tota Catalunya i l’Aragó. És en aquesta època de grans canvis que les noves exigències socials van determinar la formació de l’important i vital teixit associatiu que encara avui caracteritza el Clot i el Camp de l’Arpa, amb algunes de les antigues entitats encara actives com, per exemple, el Foment Martinenc, l’Orfeó Martinenc i la Formiga Martinenca.
Un altre element important de la historia del Clot i del Camp de l’Arpa durant el segle XIX va ser la realització de la via de tren i de l’estació del Clot, avui completament soterrada. Durant el segle XX, en correspondència de l’antiga via del tren es va obrir l’Avinguda Meridiana, que encara és la línea divisòria principal entre el Clot i el Camp de l’Arpa, mentre que on s’ubicava l’antiga estació RENFE avui es troba el Parc del Clot, principal espai verd al barri i exemple de recuperació per a la ciutadania d’espais industrials que havien perdut la seva antiga funció. Un altre cas interessant de recuperació d’edificis que havien perdut la seva funció és la Farinera del Clot, convertida en centre cívic.
A partir dels últims decennis del segle XX, el Clot i el Camp de l’Arpa han modificat progressivament la seva fesomia industrial i obrera, convertint-se en còmodes àrees residencials envoltades pels testimonis del passat del barri, com ara el Mercat del Clot, l’antiga Escola d’Arts i Oficis avui seu de l’IES Zafra, habitatges que segueixen el model dels elegants edificis de l’Eixample i d’altres més petits i senzills, els quals es conserven sobre tot en els passatges del Camp de l’Arpa, autèntics racons sobreviscuts al segle XIX. Aquesta memòria històrica, juntament a les comoditats dels serveis i equipaments contemporanis, fan del Clot i del Camp de l’Arpa uns barris vitals i agradables tant per viure-hi com per passejar i visitar-los.