Eix Clot

Eix Clot

La Generalitat posa en marxa l'operació setembre

26 d'agost de 2020

  • El cap de l’Executiu anuncia que es prohibeixen les reunions socials de més de 10 persones tant en l’àmbit públic com privat.
  • El president ha convocat per avui un Consell Executiu extraordinari que tractarà el pla de retorn a les escoles, que preveu a primària grups de menys de 20 alumnes per classe i fer 500.000 testos a escoles i instituts.
  • El president reclama a l’estat espanyol que “reguli de manera immediata un subsidi de conciliació familiar” per als pares que hagin de tenir cura dels fills afectats per la Covid-19 i encarrega al vicepresident Aragonès una alternativa al subsidi per si l’estat no el posa en marxa.
  • La consellera Vergés assegura que amb l’objectiu de canviar la tendència de creixement es faran cribratges, mesures, i protocols.

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha assegurat ahir al migdia que “venen tres setmanes vitals”, i que en aquest període “ens juguem el que passarà a la tardor o a l’hivern”. Per això, ha reclamat “cap distracció, cap desviació i màxima concentració”, perquè “sí o sí, aquest país s’ha de posar a treballar i ha d’obrir les escoles”. En aquest sentit, ha anunciat que en les properes hores entrarà en vigor la prohibició de fer reunions socials de més de 10 persones a tot el país tant en l’àmbit públic com privat i restriccions a quatre municipis de la zona del Vallès que ja s’apliquen a Barcelona i la primera corona metropolitana.

El cap de l’Executiu s’ha referit a la necessitat d’“estar molt alerta amb els nostres comportaments socials i complir estrictament les mesures que es vagin traslladant en cada moment” per aconseguir “abaixar l’activitat i reduir  la interacció social” amb l’objectiu d’ “aplanar la corba de reproducció”, que ha explicat que a hores d’ara se situa a 180. Es tracta, d’un “compromís de solidaritat permanent” de tota la societat i les institucions, “especialment aquestes 3 setmanes”, ha dit.

Durant la roda de premsa, que va fer ahir al migdia, acompanyat de la consellera de salut, Alba Vergés, i del secretari de Salut Pública,  Josep Maria Argimon, el cap de l’Executiu va deixar clar que “ja no ens trobem en un moment d’estabilització” i que “no ens podem permetre aquest creixement”.

“No som només davant un problema sanitari, econòmic o social sinó també d’un problema d’emergència educativa”, ha dit, i per fer-hi front, ha anunciat que “avui s’inicia l’operació setembre”, amb l’objectiu que “els nostres nois i noies tornin a les escoles i instituts”.  

El president també ha deixat clar que aquesta segona onada de repunt dels contagis ara “és diferent”, com ho demostra el fet que hi hagi 8 menors d’edat ingressats i que la gent jove s’estigui veient afectada de forma important. “Ningú, ni cap edat no s’escapa d’aquest virus”, ha reblat.

Mesures per fer-hi front

En aquest context i tenint en compte que “el 70% dels contagis es produeixen en trobades amb amics”, el president ha anunciat que “es prohibeixen les reunions socials de més de 10 persones a tot el país tant en l’àmbit públic com privat”. I ha situat com “un repte nacional i absolutament vital” la necessitat “d’abaixar l’activitat i evitar desplaçaments innecessaris”.  

A més, ha explicat que es manté el tancament de l'oci nocturn i la limitació horària a la restauració, així com la prohibició de consum de alcohol i tabac en espais públics i,  segueixen vigents la necessitat de mantenir la distància social, l’ús de mascareta i la higiene de mans.

No obstant, el cap del Govern ha advertit que “aquestes mesures o les que puguin prendre en un futur no serviran de res si no som tots capaços i conscients que ens cal abaixar el ritme, reduir les interaccions socials”.

Donar confiança a la comunitat educativa

En el decurs de la sessió informativa, el president ha anunciat també que ha convocat per demà, dimarts, un Consell Executiu extraordinari, en el qual “es concretarà el pla d’obertura de les escoles”, que ha estat treballat per les conselleries d’Educació i Salut, i n’ha avançat algunes de les mesures d’aquest Pla.

D’una banda, ha explicat Quim Torra, “la ràtio a les escoles a primària serà de menys de 20 alumnes per classe, i a secundària i batxillerat els grups seran també més reduïts”; es faran “500.000 tests a escoles i instituts de Catalunya entre el 15 de setembre i el 15 de novembre”, un cribatge que ajudarà a completar tota la informació sobre l’epidèmia i els contagis a Catalunya; i també “serà obligatori l’ús de les mascaretes per als alumnes més grans de 12 anys a tot Catalunya”, i “en aquelles zones amb un alt índex de contagis l’obligatorietat serà a partir dels 6 anys”.

El president ha subratllat que amb aquest pla “volem donar un missatge de seguretat i confiança a la comunitat educativa”, i en aquest sentit ha emmarcat l’apel·lació que ha fet a l’estat espanyol “perquè reguli de manera immediata un subsidi de conciliació familiar” que s’aplicaria quan els pares haguessin obligatòriament de romandre a casa per la cura d’un fill afectat per les mesures Covid-19. “Fem una crida a la responsabilitat i demanem a l’estat que faci d’estat”, ha afegit el president. I ha continuat: “he demanat al vicepresident Aragonés que estudiï la possibilitat que tinguem en marxa una alternativa a aquest subsidi si l’estat no ho fa”, perquè “el nostre compromís és vetllar per la salut de la gent, i farem el dèficit que calgui perquè la ciutadania de Catalunya estigui tranquil·la i pugui conciliar familiarment”.

“Ho farem tot –cribratges, mesures, protocols- i amb tothom”

En la mateixa línia que el president, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha fet una crida general a seguir fent un esforç més per poder reduir el nombre de contagis i “arribar el millor possible al retorn escolar i laboral, per seguir conviure, malauradament, en un context de pandèmia mundial”.

Per a Vergés, les dades ara mateix indiquen que l’evolució porta a un 14 de setembre lluny d’una situació ideal. En aquest sentit, en l’última setmana a Catalunya la taxa d’incidència ha augmentat sensiblement, mentre que la taxa de reproducció ha crescut fins a 1,12. “Avui tenim el repte i la possibilitat de canviar la tendència, però si no fem res la situació s’albirarà més complicada”, ha emfatitzat la consellera subratllant que “ho farem tot –cribratges, mesures, protocols- i amb tothom”.

Per la seva banda, el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha lamentat que, epidemiològicament, “hem retrocedit tres setmanes i les hem de recuperar”. “Però ja sabíem que som en una cursa de fons: en els propers dies creixerà la corba, però ho hem d’aturar. Serem el més proactius possibles, però necessitem la complicitat de tothom”, ha assegurat Argimon després de posar com a exemple de proactivitat els cribratges comunitaris que es faran als centres educatius, “una mesura d’aquestes característiques mai feta en dos mesos i que tindrà continuïtat més enllà”.

El cap del Govern també ha reiterat la petició al Govern espanyol que de manera immediata s’autoritzi als ajuntaments a l’ús de superàvits i romanents.

Generalitat de Catalunya

Els nostres socis

Electrodomèstics Peinado
Camí de Salut
La Casa Agency
Armand Òptics
Forn Elias
Veterinari Dr Francesc Darnaculleta
Maria Casas, biologa
Carregant...
x
X