El BOE publica l'Ordre que regula les condicions per als desplaçaments de la població infantil
27 d'abril de 2020
Segons estableix el text els menors de 14 anys podran fer passejos controlats, acompanyats d'un adult durant una hora al dia, en un horari ampli per a evitar aglomeracions (entre les 09.00 h. del matí i les 21.00 h.), a una distància d'un quilòmetre al voltant del seu domicili i sense accedir a espais recreatius infantils a l'aire lliure o instal·lacions esportives.
El passeig diari haurà de realitzar-se com a màxim en grups formats per un adult responsable i fins a tres nens o nenes. Durant el mateix haurà de mantenir-se una distància interpersonal amb tercers d'almenys dos metres i complir amb les mesures de prevenció i higiene recomanades.
La persona que acompanyi als menors haurà de ser major d'edat, conviure en el mateix domicili que el nen o nena actualment, o ser un empleat de llar a càrrec del menor. Quan l'adult sigui una persona diferent dels progenitors, tutors, curadors, acollidors o guardadors legals o de fet, haurà de comptar amb una autorització prèvia d'aquests.
No podran sortir els menors que presentin símptomes, estiguin en aïllament domiciliari a causa d'un diagnòstic confirmat per la COVID-19 o estiguin en període de quarantena domiciliària per haver estat en contacte amb alguna persona amb símptomes o diagnosticat d'aquesta malaltia.
Respecte als nens i nenes que resideixin en centres de protecció de menors, centres habitacionals socials de suport per a persones amb discapacitat o altres serveis residencials anàlegs seran les comunitats autònomes, respectant el regulat en aquesta Ordre, les que podran, en l'exercici de les seves competències en matèria de protecció i tutela de persones menors d'edat, adoptar les mesures necessàries per a adequar l'aplicació del que es disposa en aquesta.
Beneficis
Una sortida controlada de la població infantil pot reportar beneficis associats a un estil de vida més saludable, prevenir alguns problemes associats al manteniment prolongat de l'estat d'alarma, com pot ser la millora de la qualitat del somni o la síntesi de vitamina D, així com una millora en el benestar social o familiar.
En aquest sentit, el Comitè dels Drets del Nen de les Nacions Unides ha realitzat recentment una crida general als Estats alertant sobre els efectes físics, psicològics i emocionals en la infància a conseqüència de l'epidèmia ocasionada per la COVID-19, de les mesures adoptades i les seves conseqüències.
Així, el citat Comitè considera que, en la situació d'estat d'alarma, s'hauria de permetre als nens i nenes poder gaudir diàriament d'activitats fora de casa de manera supervisada i mantenint les garanties d'higiene i distanciament social.