El Govern crea el Programa de gestió d'ajuts i subvencions destinats als sectors econòmics afectats per la Covid-19
17 de març de 2021
- S’incorporaran 25 efectius a les unitats del Departament d’Empresa i Coneixement que treballen en la tramitació dels ajuts i subvencions actuals i futures amb l’objectiu d’augmentar la capacitat de resposta davant les noves necessitats administratives generades per la pandèmia.
- Des de l’inici de la Covid-19 el Departament d’Empresa i Coneixement ha destinat 541 milions d’euros als sectors i col·lectius més afectats per les mesures de contenció de la Covid-19 per contrarestar els efectes de les restriccions
- El programa, de caràcter temporal, tindrà una durada d’un any, ampliable fins un màxim de tres.
El Govern ha aprovat la creació del Programa de gestió d’ajuts i subvencions destinats als sectors econòmics competència del Departament d’Empresa i Coneixement afectats per la Covid-19 i de coordinació i suport al sistema universitari durant la pandèmia. El programa permetrà reforçar els efectius de les unitats que treballen en la tramitació dels ajuts i subvencions en curs del Departament d’Empresa i Coneixement i de les mesures previstes en un futur immediat per contrarestar la situació excepcional derivada de la pandèmia. L’objectiu és augmentar la capacitat de resposta de l’Administració davant les noves necessitats generades per la crisi de la Covid-19.
Des de l’inici de la pandèmia, el Departament d’Empresa i Coneixement, ha activitat diverses línies d’ajuts directes per ajudar a pal·liar els efectes derivats de la Covid-19 en el teixit empresarial català. Des del Departament s’han impulsat i gestionat diverses línies d’ajut en àmbit com el turisme (per a professionals i microempreses del sector turístic, la d’autònoms i empreses del sector turístic de Catalunya, o la línia específica per a la Cerdanya i el Ripollès); la indústria (com la línia per a micro i petites empreses del sector industrial i de serveis a la producció de Catalunya, o per al sector dels cellers), o el comerç (com les diferents línies per a restauració, botigues de centres comercials, centres d’estètica, parcs infantils privats, locals d’oci nocturn, empreses d'atraccions, revetlles i festes majors, per a comerços de més de 400 metres quadrats o la línia específica per al Ripollès i la Cerdanya), entre d’altres.
A banda dels ajuts sectorials, el Departament d’Empresa i Coneixement ha gestionat la línia d’ajuts per a empreses amb treballadors en ERTO, dotada amb 208 milions d’euros i que actualment està en fase de tramitació dels expedients.
En total, des de l’inici de la pandèmia el Departament d’Empresa i Coneixement ha destinat 541 milions d’euros als sectors i col·lectius més afectats per les mesures de contenció de la Covid-19. Actualment, s’estan preparant noves convocatòries d’ajuts i subvencions per contribuir a seguir pal·liant els efectes derivats de les restriccions que continuen vigents.
Per donar resposta a aquest increment substancial del volum d’expedients a gestionar, el Govern ha acordat crear aquest programa, que té com a objectiu augmentar la capacitat de resposta del Departament davant les noves necessitats administratives generades a conseqüència de la crisi de la Covid-19.
El programa s’adscriurà a la Secretaria General del Departament d’Empresa i Coneixement i tindrà caràcter temporal, amb una durada inicial d’un any ampliable a tres. Es reforçaran les unitats més afectades per la situació, amb la incorporació d’un total de 25 efectius: 19 del cos superior d'administració, 3 de la categoria professional de tècnic de projectes i 3 de la categoria professional de tècnic de control. Aquest reforç permetrà dotar el Departament dels recursos humans necessaris per gestionar els ajuts i subvencions destinats als sectors econòmics afectats, així com altres actuacions derivades de la pandèmia.
Les funcions que desenvoluparan seran la redacció de les bases reguladores i les convocatòries de les línies d’ajuts i subvencions; el disseny electrònic vinculat a la tramitació; la gestió del Tramitador d’Ajuts i Subvencions (TAIS); l’avaluació i revisió dels expedients, i l’atenció, informació i assessorament a les persones o entitats sol·licitants i beneficiàries.
Més enllà de l’àmbit empresarial, el programa també vol donar resposta a les situacions derivades de la pandèmia a les universitats. Així, s’elaborarà un protocol de gestió de casos de Covid-19. La Secretaria General del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC) exercirà les funcions de coordinació del sistema universitari en la interlocució amb el Departament de Salut en la gestió de la pandèmia.