Eix Clot

Eix Clot

El Ministeri de Cultura i Esport difon les seves recomanacions per a la reobertura de serveis al públic a les biblioteques

22 de maig de 2020

En la seva preparació s'han tingut en compte les recomanacions internacionals de bones pràctiques de manipulació de llibres i altres materials en biblioteques durant la crisi de la COVID‐19.

El Ministeri de Cultura i Esport ha elaborat una guia amb recomanacions per a la protecció de la salut i la seguretat tant per al personal en biblioteques com per als usuaris dels serveis en territoris en fases 0, 1 i 2 de la desescalada, basades en les ordres ministerials de Sanitat per a la transició cap a una nova normalitat.

Les recomanacions han estat elaborades per la Direcció General del Llibre i Foment de la Lectura a través de la Subdirecció General de Coordinació Bibliotecària. En la seva preparació s'han tingut en compte les recomanacions internacionals de bones pràctiques de manipulació de llibres i altres materials en biblioteques durant la crisi de la COVID‐19, i s'ha escoltat a la Biblioteca Nacional d'Espanya i a la Comissió Permanent del Consell de Cooperació Bibliotecària.

En elles s'estableixen les principals mesures per al personal treballador d'i en biblioteques; prèvies a la reobertura al públic; d'higiene i prevenció; d'informació; sobre el préstec domiciliari i devolució d'obres; sobre les col·leccions en lliure accés i la consulta en sala.

En les Fases 0 i 1 es recullen principalment i de manera general les condicions recomanades per a les activitats de préstec i devolució d'obres i informació bibliogràfica i bibliotecària. Des del 18 de maig, les biblioteques situades en territoris en Fase 0 han pogut obrir determinat serveis bibliotecaris en les mateixes condicions que les biblioteques de territoris en Fase 1.

En totes dues fases no podran dur-se a terme activitats culturals, d'estudi en sala o de préstec inter bibliotecari. Tampoc es podrà fer ús dels ordinadors i mitjans informàtics de les biblioteques destinats per a l'ús públic dels ciutadans, així com de catàlegs d'accés públic en línia o catàlegs en fitxes de la biblioteca.

No obstant això, en el seu cas, a la Biblioteca Nacional d'Espanya i a les biblioteques especialitzades o amb fons antics, únics o exclosos de préstec, es podrà permetre la consulta de publicacions excloses de préstec domiciliari amb reducció d'aforament i només en els casos en què es consideri necessari. Aquesta consulta estarà restringida a fons antics, especials, únics o exclosos de préstec domiciliari per altres motius.

A partir de la Fase 2, les biblioteques, tant de titularitat pública com privada, podran dur a terme ja les activitats de consulta en sala amb aforament reduït i mesures extraordinàries de neteja i desinfecció, així com el préstec inter bibliotecari.

La Moncloa

Els nostres socis

Hangar 05 Producciones Artísticas
Mogadealer, S.L.
Camí de Salut
Pastisseria Gual
Escuela Ballet David Campos
Xarcuteries Bosch
El Jardinet del Clot
Carregant...
x
X