Eix Clot

Eix Clot

El Govern presenta l'estratègia de mesures per garantir la seguretat de tothom que demà hagi d'anar a treballar

13 d'abril de 2020

La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, el conseller de l’Interior, Miquel Buch, la conseller de Salut, Alba Vergés, i el conseller d’Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, han comparegut aquest migdia per fer una actualització de les dades en relació al coronavirus. Els consellera també han  presentat les diferents adoptades pel Govern  per tal de garantir la seguretat de tots els treballadors que demà s’han d’incorporar al seu lloc de treball, un cop el Govern espanyol ha decidit aixecar el confinament total decretat fa dues setmanes.  

Davant aquesta decisió, la consellera Budó ha recordat que ahir es va celebrar ahir reunió extraordinària del Govern per aprovar “una estratègia”, a proposta del Departament d’interior, “que conté tot un seguit de mesures per tal de garantir la seguretat de tothom que demà hagi d’anar a treballar”.

Budó ha lamentat que aquesta iniciativa que “no s’hauria d’haver pres ara sinó d’aquí uns dies, però donat que demà el president Sanchez aixeca el confinament total, l’hem hagut de prendre”. I ha reiterat que el Govern espanyol ha actuat“irresponsablement i sense cap planificació”.

L’estratègia aprovada ahir, conté 4 plans que el Govern adopta per protegir la ciutadania, per tal de mirar de contenir la pandèmia i per evitar el rebrot. Aquests quatre plans es distribueixen en els àmbits de la salut; la coresponsabilitat de la ciutadania; el pla antiaglomeracions i l’adaptació de les necessitats socials pels col·lectius més vulnerables.

La portaveu del Govern ha admès que “aquestes mesures no seran suficients davant del risc d’un possible rebrot” per dos motius, d’una banda perquè “encara no tenim tot el material ni sanitari ni d’autoprotecció necessari” pels ciutadans; i de l’altra  perquè, tal com diuen els experts epidemiòlegs, el col·legi de metges, el col·legi d’infermeria, els directors dels hospitals del país, etc, “no hi ha una activitat immunitària prou elevada”.

El problema, segons la consellera Budó és que no hi ha prou gent que ha passat la malaltia, “malgrat que el nombre de casos nous va disminuint, el nombre de casos infecciosos encara és elevat, i no estem amb capacitat encara de fer proves PCR a tota la població”, ha advertit.

Davant aquestes certeses, ha manifestat la consellera, el Govern de Catalunya basa la seva proposta per a perllongar el confinament en els principis de “responsabilitat” i “autoresponsabilitat”.

En relació a la responsabilitat, i en l’àmbit d’allò en que el Govern te competències, “el confinament es fa d’acord amb el consell de la majoria de científics i experts”. En aquest sentit, ha anunciat que els funcionaris de la Generalitat que no desenvolupen tasques essencials durant la pandèmia, segueixen treballant des de casa mitjançant el teletreball.  També ha recordat que avui, com durant els darrers dies, l’obra pública de la Generalitat està aturada, excepte en aquells casos puntuals en els quals l’obra és urgent i imprescindible. I ha insistit que el Govern va decretar el primer confinament de la Conca d’Òdena “sense cap autorització de l’Estat”.  Per tant, ha volgut subratllar, “quan la Generalitat és competent aplica estrictament el confinament”. L’estat d’alarma, com saben, va usurpar malauradament algunes d’aquestes competències.

Pel que fa a l’autoresponsabilitat, Budo, en nom del Govern ha agraït un cop més a la ciutadania “el seguiment cívic i solidari del confinament”, i li demana que el perllongui una mica més per evitar, en la mesura del possible, rebrots de la covid. La portaveu ha fet extensiva aquesta demanada d’autoresposabilitat també a les entitats empresarials, sindicals, socials i de tota mena a mantenir, en la mesura del possible, el confinament.

El Govern, en el marc del Consell de relacions laborals de Catalunya, va aprovar ahir amb les Patronals i els Sindicats un pacte de mesures de seguretat i protecció. “Cap centre de treball que no pugui garantir aquestes proteccions no ha d’obrir”, ha recordat Budo, i ha afegit que el President Torra ha donat instruccions a tots els responsables del Govern “que s’actuï amb la màxima diligència i contundència per a defensar els treballadors”.

En relació a les mesures del pla per evitar les aglomeracions, davant l’augment de la demanda en el transport públic que es preveu a partir de demà, el Departament de Territori ha fixat unes recomanacions per als usuaris i, en coordinació amb l’ATM i els operadors “s’ha establert un augment de l’oferta i s’han ampliat les hores punta, amb l’objectiu de mantenir al màxim la distància de seguretat entre els usuaris”. Així a partir de demà, en l’àmbit de Barcelona, l’oferta serà d’entre el 40 i el 65% del valor habitual en dia feiner amb reforços que poden arribar fins al 70% durant les hores punta a les línies més concorregudes.  L’ampliació en les hores punta d’entrada a la feina s’ha fet en funció del comportament observat en els usuaris les últimes setmanes. Les dues darreres setmanes, ha recordat Budó, l’oferta ha oscil·lat entre el 33 i el 50%. A partir de demà el servei augmentarà en tots els casos, tot i que variarà segons els operadors, els horaris i les línies.

Finalment, i en relació a les mascaretes enviades pel govern espanyol, la consellera ha “celebrat” aquesta mesura, tot, i que, ha “lamentat la improvisació i la manca total de planificació”.

Buch agraeix a Creu Roja de Catalunya i les entitats de Protecció Civil locals la feina de distribució de mascaretes de demà

El conseller d'Interior, Miquel Buch, ha explicat que entre "demà i demà-passat es distribuiran 1,7 milions de mascaretes d'un sol ús que el Gobierno del Estado ha enviat a Catalunya". "Se'ns va demanar la nostra col·laboració per repartir-les i vam acceptar, perquè per nosaltres, més enllà dels debats polítics i les discrepàncies polítiques, el primer és la seguretat de les persones, la salut de catalans i catalanes", ha afegit.

El titular d'Interior ha agraït la feina de distribució de mascaretes que faran Creu Roja de Catalunya i les entitats de Protecció Civil locals, així com als mossos i policies locals que les acompanyaran.

Sobre aquest dispositiu, Buch ha explicat que "en cap cas se'ns ha consultat sobre el sistema de repartiment. No se'ns ha preguntat. S'ha decretat l'ordre que s'han de repartir en el transport públic. Hem demanat explicacions sobre els procediments i no hem tingut resposta, només l'ordre de repartir les mascaretes".

A més a més, ha puntualitzat que "és evident que 1,7 milions de mascaretes no abasten tot el poble català. Es distribuiran als municipis on hi hagi transport públic i és possible que allà on hi hagi centres de distribució no s'arribi a tothom". "Pel que hem vist a les xarxes socials i a algunes notes de premsa del gobierno, les mascaretes s'han de repartir a treballadors que no facin teletreball i que utilitzin el transport públic", ha afegit Buch. "Ajudar, sí i protegir la salut dels catalans i catalanes, sí. Però aquests sistemes, no. Poden provocar disfuncions, desconeixement i confusions entre la ciutadania", ha lamentat.

El conseller d'Interior també ha assenyalat que "la nota de premsa que va enviar el Gobierno de España xifra en 1.714.000 mascaretes enviades. 1.714 és una xifra simbòlica per Catalunya però també nefasta. Vull enviar un missatge al Gobierno de España: així tampoc. Si a algú del Gobierno de España si li acut que la propera xifra de mascaretes o de testos tingui a veure amb 1939, i ens donin 1.939.000 mascaretes, no els ho permetrem. Amb la història dels catalans no s'hi juga. Siguin del partit que siguin. És la nostra història. No hi juguin".

Sobre l'activitat conjunta de Mossos d'Esquadra i policies locals durant les darreres 48 hores, Buch ha explicat que s'ha produït una actuació policial a requeriment sanitari o judicial; s'han identificat 18.326 persones i 16.891 vehicles; s'han aixecat 3 actes de denúncia contra establiments i no se n'ha tancat cap; s'han produït 45 detencions i 5.348 actes de denúncia contra persones que incomplien el confinament.

En el capítol de la mobilitat, avui dilluns fins a les 13.00 h, el trànsit a l'àrea metropolitana de Barcelona s'ha reduït un 92,6% de sortida i un 92,9% d'entrada respecte d'un dilluns normal. En comparació a dilluns passat quan ja hi havia confinament, parlem d'un 69,9% menys de sortida i un 69,7% menys d'entrada, així com d'un 82,6% menys de sortida i un 84,6% d'entrada respecte del Dilluns de Pasqua de la Setmana Santa de 2019.

En aquest sentit, Buch ha advertit que "els controls de carretera estan actius i qualsevol persona que les recorri sense motiu serà aturada i se li aixecarà acta com correspon".

A preguntes de la premsa, el conseller ha dit que per garantir la distància en el transport públic, els cossos policials vetllaran perquè es compleixi la normativa. "Sabem que és complex i per això demanem la col·laboració ciutadana: per l'autoprotecció i la dels companys de viatge, per evitar possibles contagis", ha dit.

Vergés qualifica de precipitació i imprudent el desconfinament total de Catalunya

La consellera de Salut, Alba Vergés, qualifica de “precipitació” i de “no prudent” fer un desconfinament total a Catalunya atès que “no estem en el punt d’haver baixat suficient com per poder absorvir els rebrots que podem veure en deu, catorze dies de marge”. Vergés ha recordat que tots els experts del Departament “ens continuen recomanant que les primeres mesures de desconfinament es facin catorze dies després del pic” i ha afegit que aquest desconfinament total és “una situació  imposada” pel govern espanyol que no comparteixen.

“Madrid ha anat una setmana - deu dies abans que Catalunya en el creixement intens de casos, per això vam demanar aquest confinament total abans, per poder-nos anticipar de forma adequada i poder reduir la incidència de casos per tal que no comprometés el sistema sanitari. Ara tenim la situació molt controlada. Hem tingut capacitat de créixer i que la corba no sobrepassés la capacitat assistencial. Ho hem aconseguit i per això no ho volem posar en risc” ha recalcat la consellera. En aquest sentit, ha subratllat la importància que a partir de demà, -dia en què molts treballadors hauran de tornar a la feina-, la població faci una vigilància de símptomes a través de l’App Stop Covid19 Cat. “És important que la gent reporti les dades del seu estat de salut en aquesta app”, ha dit Vergés, que ha indicat que aquesta eina ja ha permès que la primària pugués fer el seguiment de l’estat de salut de més de 100.000 persones.

Acord del Consell de Relacions Laborals sobre recomanacions a empreses i persones treballadores

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, ha explicat que davant la represa de l’activitat laboral demà a molts centres de treball per decisió del Govern de l’Estat, la resposta del Departament ha estat posar en valor el diàleg i la concertació social i buscar el consens entre patronals i sindicals sobre com realitzar aquesta primera fase de retorn a la feina.

En aquest sentit, ahir a la tarda es va convocar una reunió urgent i extraordinària del Consell de Relacions Laborals de Catalunya en què es va arribar a un acord de recomanacions a les empreses i a les persones treballadores de Catalunya davant la nova situació que afrontem a partir de demà. El document que s’ha consensuat ofereix tot un seguit de recomanacions concretes per protegir les persones treballadores i evitar la transmissió i el contagi del Covid-19 als centres de treball. Es pot consultar aquí.

Convocatòria del Consell del Diàleg Social de Catalunya

A més, El Homrani també ha informat que en breu el Departament convocarà els agents econòmics i socials del país a la primera reunió del Consell del Diàleg Social de Catalunya, amb l’objectiu de tractar l’impacte de la crisi sanitària del Covid-19 en el món del treball, l’economia i la societat.

El Consell del Diàleg Social de Catalunya és l’òrgan de participació institucional permanent, de caràcter tripartit, que ha de vetllar pel desenvolupament del diàleg i la concertació social. Aquest òrgan està recollit a la Llei de Participació Institucional que el Govern va aprovar el passat 24 de març.

Generalitat de Catalunya

Els nostres socis

Floristería Jovi
BONA NIT
Pastisseria Gual
Farmàcia Ana Mª Macià
Birra 08
Romeo Abogados
Digicopy
Carregant...
x
X