Eix Clot

Eix Clot

“Las Pajaritas”

“Las Pajaritas”
Informació

Adreça
C/ d'Aragó, 651
08026 Barcelona

Una de les estàtues més singulars no només del Clot sinó de la ciutat de Barcelona són, sens dubte, els dos ocells monumentals d'acer ubicats al carrer Aragó a l'encreuament amb l'Avinguda Meridiana, "Las Pajaritas del Clot".

Les dues figures són una rèplica exacta de "La Fuente de las Pajaricas" d'Osca, obra de l'escultor i anarquista no violent, Ramón Acin, afusellat l'any 1936. L'obra és un homenatge a la pau i va ser triada pels veïns del Clot quan l'Ajuntament, en plena remodelació preolímpica, va endegar un programa de remodelació dels barris més allunyats del centre, en els que, a més, va decidir col·locar diferents obres, d'acord amb les preferències dels veïns.

Natural d'Osca, Acin va viure a Barcelona i ja en 1929 es va exposar a les Galeries Dalmau una maqueta de cartó de «La Fuente de las Pajaricas». Seixanta anys després, l'Hospital de la Santa Creu va acollir una retrospectiva sobre l'artista, i va ser llavors que es va regalar a la ciutat una rèplica de les dues figures, les quals, el nét d'Acín, Ramón García –Bragado, tècnic en aquells moments de l'Ajuntament de Barcelona, va oferir a l'Associació de Veïns del Clot que havia proposat per al seu barri una estàtua amb el colom de la pau.

Avui dia, aquesta obra que representa la perfecció de l'esperit pacifista i llibertari d'Acín, és una de les poques obres d'un artista anarquista instal·lada a un carrer de la ciutat. I com a símbols d'aquesta defensa acèrrima de la pau i la llibertat, en un dels ocells trobem una placa en què és possible llegir el primer article de la Declaració Universal dels Drets Humans, el que diu que "Tots els éssers humans neixen lliures i iguals en dignitat i drets i, dotats com estan de raó i consciència, han de comportar-se fraternalment els uns amb els altres".

Els nostres socis

INMOAS-SER
Hotel Catalonia Atenas
Creps Clot
Prison Experience
2Pols Travel Agency
Second Company
Romeo Abogados
Carregant...
x
X